Bibione: gyerekes családoknak maga a paradicsom

Persze lehet, hogy túlzás a címbeli állítás, főleg, hogy kisgyerekes szülőként más nyaralóhelyekkel nem tudom összevetni, de az biztos, hogy nagyon ideális hely az olasz tengerparti városka a gyerekes családoknak.

Kezdjük azzal, hogy általában Olaszország is nagy kedvence lehet a családoknak, annyira a középpontban vannak a gyerekek. Bibionéban ennek több konkrét jelét is megtapasztalhatjuk: szinte minden étteremben játszósarok várja a kisebbeket, a gyerekszékeket szó nélkül hozzák, a biciklibérlés kisgyermekkel nem akadály, a vidámpark kötelező elem, és ha mindez nem lenne elég, a közelben található aquapark és állatkert is. Az ember lépten-nyomon gyerekeket, babakocsikat lát és hall.

Bibione strandja -  Laguna Grande apartmanból látkép

A lényeg viszont: a homokos part maga a paradicsom a kisgyermekes szülőknek, minden sarkon játszótér, és eleve egy gigantikus homokozó várja a gyerkőcöket. A tengervíz kellemes lehűlést biztosít, 25 fokos a vízhőmérséklet, a kinti 30-32 fok mellett. A legjobb az egészben, hogy bár sokan voltak a főszezonban a népszerű olasz tengerparti üdülővárosban, a parton az ember nem érezte, hogy tumultus lenne. És ha kedvünk van, az illegális árusokkal is alkudozhatunk egy-egy napszemüvegért, törölközőért, ruháért.

Bibione strand

Mindezek mellett Bibionéban megtalálják a helyüket a futni vágyok a futósávon a parton, lehet bringóhintózni, akár elektromos változatban, így el sem fáradunk, lehet furcsa quadot bérelni és bejárni a környéket (a világítótornyot érdemes meglátogatni), és természetesen van lehetőség biciklit bérelni. Számunkra nagy élmény volt az esti séta, a lezárt sétálóutcán csak úgy hömpölyög a tömeg.

És akkor a konkrét számok:
- szerintünk érdemes tengerparthoz közeli apartmanban szállást keresni. 130 ezer forintért nagyon jó helyen kaphatunk egy kisebb apartmant retró feelinggel, a parttól és a sétálóutcától pár percre.
- a nagybevásárlást akár a kisvárosban is megejthetjük, vannak erre alkalmas helyek
- az étteremben 6-7 eurótól kezdődnek az igazi olasz pizzák és tészták, ami egyáltalán nem nevezhető drágának a pesti árakhoz viszonyítva
- az apartmanhoz jár egy napernyő, nyugágy és szék a parton, egy meghatározott tengerparti zónában
- a kisebbik e-bringóhintó bérlése 17 euró egy órára
- a lejutás: a 650 km-es utat 6,5 óra alatt lehet kb teljesíteni megálló nélkül (ajánlott megbontani az utat akár 2 részre, Maribor környékén van a fele a távnak, a kellemes szlovén város jó ráhangolódást ad a nyaralásnak)
- a szlovén pályamatricát mindenképpen meg kell venni, az olaszoknál pedig még a régi kapus rendszer van
- miért mondom, hogy régi? mert ennek az a következménye, hogy a szombati turnusváltáskor káosz van befelé és kifelé is az utakon.

Ezzel pedig el is jutottunk a bibione-i nyaralás legkellemetlenebb részéhez a szombati be- és kijutáshoz. Befelé ugyanis a csúcsszezonban az autópályáról lehajtó tömegben kell állni 30-40 percet a kapuk előtt (izgultunk is a mellettünk lévő sorban araszoló elektromos Tesláért, ahol már a klíma sem ment, csak a lehúzott ablakok a 34 fokban), kifelé pedig annyi kocsi indul el egyszerre (délelőtti tapasztalat), hogy a kis utak nem bírják el, de még az autópálya sem és hosszú kilométereken araszolni kell. Érdemes a Wazet használni ilyenkor és akkor az 1:20 perces dugó helyett csak 40 percet kell ezzel vesződni.

Viszont ha az ember erre felkészül, akkor nem érheti meglepetés és egyáltalán nem fog csalódni Bibionéban. Mi biztosan visszamegyünk még párszor.

Köszönjük Gergőnek az élménybeszámolót!

2017. július 17. hétfő
Hír megosztása: