A karintiai tóvidéktõl az Olasz-Dolomitokig

Ausztria utazás

Sajnos ez az utunk inaktív, nem rendelkezik egyetlen aktív indulási időponttal, árral sem!
Kérjük, válasszon egy másik utazást, vagy kérjen irodánktól ajánlatot!
Utazás azonosító:351901
Utazás típus:Körutazás
Szállás:Program szerint
Utazás módja:Autóbusszal
Ellátás:Reggeli / Félpanzió
Az utazás ára tartalmazza:- szállás
- megadott ellátás
- program szerinti városnézések és kirándulások utas kísérõvel
- utazás autóbusszal
Az utazás ára nem tartalmazza:- útlemondási biztosítás
- BBP biztosítás
- belépõk ára
- félpanziós felár
Ajánlatot kérek (kötelezettség nélkül)
Ingyenes visszahívást kérek
Hasonló utazások:
Ausztria Körutazás Kereső

Ausztria Körutazás, A karintiai tóvidéktõl az Olasz-Dolomitokig

Idõtartam: 4 nap/3 éj
Utazás: Busz
Elhelyezés: **/*** panzióban, 2-3 ágyas összkomfortos szobákban
Ellátás: reggeli, illetve fakultatív félpanzió

Programleírás:

Csillagtúra a három kultúrkör örökségeinek megismerésére

1. nap: A középkori történelem kincseskamrája (kb. 550 km)
Elutazás Budapestrõl a kora reggeli órákban, a Székesfehérvár – Rábafüzes – Graz – Judenburg útvonalon Karintiába. Elsõ napi programjuk a karintiai középkorba nyújt bepillantást. Elõször a gyönyörû fekvésû város, Friesach kerül bemutatásra. A várak városa z érintetlen vizesárkokkal együtt megõrizte középkori városképét. Nem véletlen, hogy 2001-ben Friesachban került megrendezésre a karintiai tartományi kiállítás, „Középkori színtér” címmel. A kellemes séta során megtekintik a város híres templomait és Karintia 1. mûvészszállodáját. A világhírû 12. századból származó Gurki dóm egy román kori ékszer, a tartomány vallási központjának számít, és az európai keresztény építészet egyik legjelentõsebb alkotása. Az alpesi térség egyik legnevezetesebb böjti kendõje mellett, a 100 oszlopos kriptának és díszes freskóinak köszönheti hírnevét. A Gurk folyó völgyében tovább haladva megállnak St.Veit an der Glanban, a régi hercegi székhelyen, amely 1518-ig volt Karintia fõvárosa. Városfalakkal védett, hangulatos utcácskái és virágkompozíciói miatt a tartomány „virágvárosának” is nevezik (fõtér, Tanácsháza reneszánsz árkádudvarral). Délután megérkeznek Karintia mesebeli reneszánsz várkastélyához, Hochosterwitz várához. Ausztria egyik legtöbbet látogatott álomvára egy 160 m magas sziklakúpon helyezkedik el. A falakkal szegélyezett, 14 várkapun áthaladó szerpentin út meghatározó szerepet játszhatott abban, hogy az ellenség sohasem tudta elfoglalni. (Napjainkban már egy „lovaglift” is vezet a várudvarba.) Szállás Karintiában (3 éj).

2. nap: A Wörthi-tó egy érintetlen föld, ahol melódiák szárnyalnak, úgyhogy az embernek vigyáznia kell, nehogy egyet is eltaposson” (Brahms) (kb. 100 km)
Ezen a napon az Osztrák Riviérának nevezett Wörthi-tó híres üdülõhelyeit és nevezetességeit látogatják meg sorban. Reggeli után elsõként a prominens üdülõvendégek paradicsomában, az elegáns Veldenben tesznek sétát (híres kaszinó és az élénksárga reneszánsz kastély kívülrõl). Lélegzetelállító körképet ígér a Pyramidenkogel kilátótorony, amelynek 905 méter magasan lévõ kilátótornyából egyedülállóan szép panorámában gyönyörködhetnek Karintia hegyei és tóvidékei felett. A „légies élmények” után a tó névadó települését, a tóba benyúló félszigeten épült, festõi szépségû Maria Wörth-öt keresik fel. Karintia egyik legromantikusabb helyének nevezetessége a késõ gótikus plébániatemplom a finoman kimunkált Szûz Mária szoborral. Maria Wörthbõl fakultatív hajókirándulásra invitáljuk Önöket, hogy közvetlenül érezhessék a térség mediterrán klímáját és élvezhessék a pompás villák, bódító illatú virágoskertek és a kis öblök által alkotott táj szépségét (kb. 45 perc, Maria Wörth és Klagenfurt között). Délután az Európai Nostra diplomával többször is kitüntetett tartományi székhely, Klagenfurt hívogat kellemes óvárosi sétára. A Wörthi-tó rózsájának is nevezett városban a monda szerint egykoron egy sárkány tanyázott, rejtélyes múltjára a fõtéren felállított sárkányszobor, a Lindwurm emlékeztet. Szabadidejükben „világutazást” tehetnek a Wörthi-tó „apró világában”, a Minimundusban vagy meglátogathatják a Városháza híres Címertermét. . Estére egy fantasztikus fakultatív vacsorát szervezünk Önöknek (min. 15 fõ) a Villach felett magasodó, sólyomröptetéseirõl és majomparkjáról nevezetes, impozáns Landskron várában. A középkor világát felelevenítõ, vidám hangulatú, többfogásos lovagi vacsora közben gyönyörködhetnek a villachi hegyekre és Ossiachi-tóra nyíló szépséges panorámában.

3. nap: Az Alpok és a Dolomitok bûvkörében (kb. 400 km)
Reggeli után Tarvisioban rövid pihenõt tartanak, ahol egy belvárosi sétára vagy a bõrpiac megtekintésére nyílik lehetõség. Ezek után a Dolomitok varázslatos hegyóriásainak világába indulnak. Káprázatos tájakon utazva érik el a „Dolomitok királynõjének” nevezett, 1956-os téli olimpiai játékoknak otthont adó világhírû üdülõhelyet, Cortina d’Ampezzo-t. Az alpesi város nyüzsgõ fõutcájáról gyönyörû panorámatárul a szemük elé. A várost körülölelõ hegyekben, az utak és menedékházak mentén háborús alagutak, lövészárkok és szabadtéri állások idézik az elsõ Világháború szuggesztív emlékét. Fakultatív program keretében lehetõséget biztosítunk panorámás felvonóval a 3225 m magas monumentális Tofana csúcsának meghódítására. Majd az 1756 m magasan fekvõ tengerszemet, a gyönyörû fekvésû
Misurina-tavat ejtik útba, ahol a Dolomitok legszebb ormainak látványát élvezhetik a tóparti séta közben. Az élményekben gazdag nap után visszautazás a szálláshelyre.

4. nap: Szlovénia bemutatkozik: Bled-i tó, Postojnai cseppkõbarlang (kb. 650 km)
Reggeli után a szomszédos Szlovénia egyik gyöngyszeméhez, az Alpok legvadregényesebb tavához, a Bled-i tóhoz kirándulnak. Elsõként megismerkedhetnek a Windischgrätz hercegek által emelt, csaknem 100 méteres függõleges sziklafal tetején épült vár legendájával, majd áthajókázhatnak pletnával a tavon, a szigeten lévõ Csodatevõ Madonna kegytemplomhoz. A kellemes program után a Postojnai cseppkõbarlang földalatti világa hívja Önöket misztikus kirándulásra. Szlovénia leghosszabb karsztvidéki barlangjában kisvasúton és sétálva ismerkednek meg a sokszínû cseppkõformációkkal. Rövid pihenõkkel érkeznek meg a Ljubljana – Varazdin – Letenye útvonalon a késõ esti órákban Budapestre.

Helyszínen fizetendõ díjak: A belépõk kb. ára: 110 Euro

Ausztria leírás

Országnév: Osztrák Köztársaság
Népesség: 8 184 691
Kiterjedés: 83 870 km²
Éghajlat: Az éghajlat az ország nagy részén kontinentális. A hõmérséklet nyáron átlagosan 20 °C körül van, tavasszal és õsszel körülbelül 10 °C. A hegyekben a magassággal arányosan változik, közel -6 fokot csökken kilométerenként.. A turistáknak itt ajánlatos óvakodni az erõs napsütéstõl, mivel ilyen magasságokban a napsugarak UV tartalma jóval nagyobb veszélyt jelent.
Fõváros: Bécs
Hivatalos nyelv: német (osztrák változata), egyes régiókban: szlovén, horvát, magyar
Vallás: 88% római katolikus, 6% protestáns
Idõeltolódás: CET 0 óra (GMT +1 óra)
Pénznem: euró
Vízum: nincs
Borravaló: A szállodai és éttermi árak tartalmazzák a borravalót, de a pincéreknek nyugodtan adhatunk az ár 10%-ával többet, ha elégedettek voltunk a kiszolgálással. A szállodai portások, a takarítószemélyzet és az étteremi pincérek elvárják, hogy kapjanak valami pluszt a szolgáltatásaikért.

Történelem:
Ausztria földje régóta lakott. Éltek itt egykor illír és kelta törzsek. Idõszámításunk szerint 15-ben rómaiak foglalták el, majd az 5. századtól kezdve a medencékben szlávok telepedtek le, a Keleti-Alpok vidékét pedig germán törzsek (alemannok, bajorok) szállták meg. Nagy Károly idején az egész területet a Frank Birodalomhoz csatolták. I. (Nagy) Ottó német király Lech-mezei gyõzelme (955) után szervezték meg az Ostmark határtartományt, Karintia, Stájerország, Krajna õrgrófságokat. 976-1246 között a Babenbergek voltak Ostmark õrgrófjai. Kihalásuk után Ostmark és Stájerország II. Ottokár cseh király uralma alá került
1278-ban Habsburg Rudolf megszerezte az osztrák hercegséget, majd a 14. században Karintiát, Krajnát, Tirolt, Triesztet és Voralberget, ezzel kialakultak az osztrák örökös tartományok. 1438-1806 között a Habsburg-házból kerültek ki a Német-római Birodalom császárai. A Habsburg Birodalom Közép-Európa leghatalmasabb állama lett. A Habsburg uralkodóház 1918-ig volt hatalmon Ausztriában. A Habsburgok rafinált házasságpolitikájuknak köszönhetõen világhatalommá emelték az országot, mely akkor (16. század) magában foglalta Csehországot, Magyarországot, Németalföldet és Spanyolországot gyarmataival együtt. 1848-ban I. Ferenc József császár ült a trónra, aki feleségül vette Erzsébet bajor hercegnõt, ismertebb nevén Sissi-t, akit mind a mai napig kultikus tisztelet övez Ausztriában és Magyarországon is.
Az 1867-ben létrehozott soknemzetiségû Osztrák-Magyar Monarchia az elsõ világháborúban szétesett, s utódállamainak egyike lett az elsõ Osztrák Köztársaság.
1916-ban I. Ferenc József halálakor az Osztrák-Magyar Monarchia összeomlása megkezdõdött. A császárt követõ I. Károly 2 évvel késõbb lemondásra kényszerült. I. Károly 1918-as lemondó okiratát ceruzával írta alá, de visszatérési kísérletei rendre kudarcot vallottak, s Ausztriában kikiáltották a köztársaságot. Függetlensége azonban 1938-ban az Anschluss miatt átmenetileg megszûnt (Hitler szülõföldjét 1938-ban csatolta a Német Birodalomhoz).
A második világháború befejeztével a gyõztes nagyhatalmak csapatai elfoglalták és egy évtizeden át megszállva tartották Ausztriát, mely csak 1955. május 15-én nyerte el újbóli szuverenitását. Ezzel megalakult a 9 tartományból álló második Osztrák Köztársaság. A tartományokat tartományi kormányok (Landesregierung) kormányozzák.

Közlekedés:
A más európai országban elfogadott általános forgalmi szabályok és közúti táblák Ausztriában is érvényesek. A közlekedési lámpa négyszer zölden villog, mielõtt narancssárgára és aztán pirosra vált.
A hegyi utak szinte kivétel nélkül perembiztosítottak. Havas idõben téli gumik használata (november 15-tõl a húsvét utáni elsõ hétfõig), illetve különleges esetekben a hólánc használata kötelezõ. Ausztria minden útján elõírás a fényvisszaverõ mellény használata, amit nemcsak a jármûben tartani kötelezõ, hanem használata elõírás defektnél és az úttestre lépéskor is.

Elektromosság: 220 V

Sportolási lehetõségek: Ausztria területének 62 %-a alpesi táj, ami a kirándulást kedvelõknek a paradicsoma. Aki alpesi síelésre, sífutásra, extrém sportokra, jégszörfözésre vágyik, az szintén megtalálja itt amit keres. Az országban lehetõség nyílik még a csónakázásra, kerékpározásra, golfozásra, termálfürdõzésre, teniszezésre, lovaglásra, szörfözésre is.

Fõbb látnivalók:

Kedvezõ földrajzi elhelyezkedésébõl adódóan Ausztria sokféle európai kultúra lenyûgözõ keveréke, s a jelenkor egyik legkedveltebb európai úti célja. A Bodeni-tó és a Fertõ-tó között elterülõ országot évente 17 millió látogató keresi fel.

Bécs
A fõváros igen mozgalmas történelemmel, különleges tradíciókkal rendelkezik. Európa egyik legjelentõsebb zenei központja. Itt található a Hofburg, amely egykoron a Habsburg uralkodók palotája volt. A város nevezetessége a Királyi Kápolna, ahol a híres Bécsi Fiúkórus énekel, a Nemzeti Könyvtár, és az Öreg Hangszerek Gyûjteménye is. A Szépmûvészeti Múzeumban számos híres festõ képe megcsodálható. A város nevezetes barokk kastélya a Schönbrunn, amely Mária Terézia egykori otthona volt, és ahol Mozart élete elsõ koncertjét játszotta.
Ausztria egyik legismertebb mûemléke és turisztikai látványossága a Schönbrunn, egy barokk stílusú császári kastély Bécs Hietzing nevû kerületében. A monda szerint a Schönbrunn elnevezés 1612-bõl származik, amikor Mátyás császár egy vadászat közben rátalált a Szép Kútra (azaz a Schöne Brunére).
Mária Terézia rajongott a kastélyért és a kertjéért. Uralkodásának kezdetével, 1740-ben a Schönbrunn az udvari élet központjává vált. Férje, Lotharingiai Ferenc egy reprezentatív kert kialakításán fáradozott. A természetet kedvelõ uralkodó nevéhez fûzõdik a schönbrunni állatkert. A kastély és kertje nagyjából 1780-ra, Mária Terézia halálára nyerte el a végleges formáját, amely sokáig érintetlen maradt, de még ma is õrzi jellegét. 1918-ban, a monarchia bukása után az újonnan alakult Osztrák Köztársaság lett a kastély tulajdonosa, és a gyönyörû szobákat múzeummá alakították át. 1945-ben a fõépület és a Gloriette egy része bombatalálatot kapott a szövetséges légierõk támadásakor. A II. világháború után a kastély épen maradt részében volt a brit fõhadiszállás. A megsérült részeket részben a brit idõszakban, részben utána restaurálták. A 20. században a kastély több történelmi esemény színhelye volt, például itt találkozott 1961-ben John Fitzgerald Kennedy és Nyikita Hruscsov.
A Gloriette eredetileg a bécsi Schönbrunn kastély kertjében álló épület, amelyet 1775-ben emeltek, és késõbb étterem és díszterem volt benne, majd I. Ferenc József császár reggelizõszobája. Az éttermet a Monarchia korának végéig használták. Ma kávéház van benne, amely kilátóként is szolgál, remek bécsi panorámával. Az épület homlokzatán a következõ szöveg olvasható: "JOSEPHO II. AUGUSTO ET MARIA THERESIA IMPERANTIB. MDCCLXXV" (József császár és Mária Terézia császárnõ uralkodása alatt emelve, 1775)
A Bécsi Rövidfilmfesztivál, más néven VIS (angolul: Vienna Independent Shorts) egy nemzetközi filmfesztivál Bécsben. 2004-ben alapították, és minden év májusában rendezik meg. Fõdíja a Golden Shorts (Arany Rövidfilm).
Hofburg Bécsben a Heldenplatzon álló épületegyüttes, a császári palota. Egyszerûen csak Burgnak szokás nevezni, a Neue Burg, a délkeleti szárny. A mai épületegyüttes 800 év folyamán épült, és ez tükrözõdik egyes részeinek eltérõ építészeti stílusában is. A sok helyen átjárható épületegyüttesben 18 épületrész, 54 lépcsõház, 19 udvar és 2600 helyiség található. „A jó császár tulajdonképpen átjáróházban lakik." - mondta egy alkalommal I. Ferenc József..

Salzburg
Mozart szülõvárosa a német határtól nem messze, csodálatos hegyekkel övezve, a Salzach folyó völgyében terül el. Az óváros a barokk mûvészet igazi remeke, csodaszép templomaival, házaival, szökõkútjaival. A város felett, egy 120 méteres szikláról néz le Hohensalzburg Kastély. Itt található a Történeti Múzeum és a Szent István kolostor. Mozart szülõháza is megtekinthetõ.

Az Eisriesenwelt barlang a világ legnagyobb jégbarlangja. Több mint 40 km sétaúton lehet gyönyörködni a ritka természeti kincsben.

A Grossglockner út Zell am See és Heiligenblut között, a Hohe Tauern Nemzeti Parkon vezet át. 50 km hosszú út, gleccsereivel és hegycsúcsaival csodálatos élményt nyújt az arra járónak.

A Faaker-See Karintia legdélebbre fekvõ tava, amely méretei alapján a harmadik legnagyobb. Nyáron a víz 27 C-ig is felmelegszik. Türkizkék vizét kis szigetek törik meg, a háttérben meredek sziklák és hegyek idilli képe lebeg. A környezõ hegyek jó lehetõséget nyújtanak a túrázásra. Olaszország és Szlovénia közelsége is kedvezõ lehetõségeket nyújt.

Graz
A grazi egyetemi könyvtár Stájerország legnagyobb tudományos könyvtára. Minden Stájerországban megjelent könyvbõl õriznek itt egy példányt, a kiadóknak ugyanis kötelességük a megjelenõ mûvekbõl egyet-egyet a könyvtárnak elküldeni. A könyvtár a grazi Károly-Ferenc Egyetem egy részeként mûködik - ide tartozik a Fõkönyvtár (Hauptbibliothek), azonkívül a jogi, társadalomtudományi és közgazdaságtudományi karok könyvtára, valamint a különbözõ szakkönyvtárak és intézetek könyvtárai. Mindegyik részleget bárki szabadon látogathatja és használhatja.
Utazás megosztása: