Kassa felfedezése + Betléri Andrássy kastély

Szlovákia utazás

Sajnos ez az utunk inaktív, nem rendelkezik egyetlen aktív indulási időponttal, árral sem!
Kérjük, válasszon egy másik utazást, vagy kérjen irodánktól ajánlatot!
Nézze meg ezeket is, biztosan tetszeni fognak!
Kassa felfedezése + Betléri Andrássy kastély
Kassa felfedezése + Betléri Andrássy kastély Kassa felfedezése + Betléri Andrássy kastély Kassa felfedezése + Betléri Andrássy kastély
Utazás azonosító:5600005
Utazás típus:Körutazás
Szállás:Program szerint
Utazás módja:Autóbusszal
Ellátás:Önellátás
Szlovákia időjárás
17°
erős felhőzet
17° / 18°
59%
3 m/s
Ajánlatot kérek (kötelezettség nélkül)
Ingyenes visszahívást kérek
Hasonló utazások:
Szlovákia Körutazás Kereső
Leírás:
Kassa felfedezése + Betléri Andrássy kastély

További részletek:
20.000 Ft/fõ alatti részvételi díj esetén a részvételi díj egy összegben fizetendõ jelentkezéskor!

Belépõk hozzávetõleges árai kb: 10 euro/fõ
Adminisztrációs díj: 1 000 Ft/fõ (buszon fizetendõ)Közlekedés:
Autóbusszal

Program:
Idõtartam: 1 nap
Utazás: autóbusszal

Program:

Indulás reggel 7:00-kor Budapest, 14. kerület, Hõsök tere, Mûcsarnok melletti buszparkolóból (Vidéki felszállást foglaláskor jelezzék!). Folyamatos utazás rövid pihenõkkel. Érkezés Betlérre, ahol megtekintjük az Andrássy-kastélyt, miközben megismerkedhetünk a magyar fõnemesség 18–19. századi lakáskultúrájával: képtár, zene-és vadász szalon. A kastély rekonstrukciójáéért Európa Nostra díjjal jutalmazták. Az Andrássy család férfi tagjai éltek-haltak a vadászatért, és az egzotikus, különleges tárgyakért. Így a kastélyban többek között láthatunk egy bebalzsamozott elefántfejet, fagyott eszkimó bébi múmiát, egy eredeti szamuráj öltözéket, különleges fegyvereket, és számos más páratlan relikviát. A kastélylátogatás után séta a kastélyhoz tartozó gyönyörû angolkertben, mely a mai 75 hektárjával Szlovákia legnagyobb gondozott kertje.

Továbbutazás Kassára, mely 2013-as évre lenyerte a Európa Kulturális Fõvárosa címet. Ennek köszönhetõen nagy felújításokat, és fejlesztéseket vittek véghez. Elõször megkezdjük városnézõ sétánkat: Szent Mihály kápolna, Szent Erzsébet dómtemplom, Rákóczi kripta, Orbán torony, színház, zenélõ szökõkút, Mária szobor. Ezt követõen szabad program, vásárlási lehetõség.

Visszaérkezés a kiindulási helyre a késõ esti órákban.

Részvételi díj: 6 490 Ft
Akciós ár: 5 550 Ft

Árinformációk

Az utazás ára tartalmazza:

* elhelyezés
* megadott ellátás
* idegenvezetõ (leírás szerint)

Az utazás ára nem tartalmazza:

* útlemondási biztosítás
* helyszínen fizetendõ költségek, belépõk
* fakultatív BBP biztosítás
* fakultatív programok

Szlovákia leírás

A történelmi városok és a sípályák országa. A közép-európai ország (szlovákul Slovensko) a Kárpát-medence északi részén helyezkedik el Magyarország egyik szomszédjaként. Ezen kívül közös határa van még Ausztriával, Csehországgal, Lengyelországgal, Ukrajnával. Legjelentõsebb folyója a Duna, összeköti a fõvárost Béccsel és Budapesttel. Az ország északi részén a Kárpátok miatt, döntõen hegyvidékeket láthatunk. Az ország déli része sík, de találhatunk még hosszanti völgyeket és dombokat is.

Államforma:
köztársaság
Pénznem:
szlovák korona (Sk), 1Sk=100 fillér
Hivatalos nyelv:
szlovák
Fõváros:
Pozsony (Bratislava)
Fõbb városai:
Kassa (Kosice), Eperjes (Presov), Nyitra (Nitra), Zsolna (Zilina), Besztercebánya (Banská Bystrica), Nagyszombat, Zólyom, Érsekújvár, Révkomárom

Egy kis történelem

Szlovákia a Magyar Királysághoz tartozott a X. századtól egészen 1918-ig. Ezen idõ alatt történelme teljesen a magyar történelem része. Az I. világháborús vereség, az egyre erõsödõ elszakadási törekvések, és maga a Trianoni békeszerzõdés, egy független Csehszlovák állam létrejöttéhez vezettek. Az országban a csehek akarata érvényesült jobban, ezért a szlovákok önállósodási törekvése továbbra is megmaradt. 1938-ban a müncheni-egyezmény és az I. bécsi döntés miatt feldarabolták az országot. Még ugyanebben az évben Tiso, a fasiszta németek segítségével, kikiáltotta a Szlovák Köztársaságot, mely miatt Hitler, a II. világháborúban csatlósállamként kezelte a területet. A háború befejezõdésével és a határok módosulásával újra létrejött Csehszlovákia. Prágai tavasz és a bársonyos forradalom után végül 1993. január 1-jétõl független állam. 2004. május 1-je óta pedig, Európai Uniós ország.
Látnivalók

Szlovákia területén rengeteg különleges látnivaló, egyedi történelmi vonatkozású nevezetesség és kulturális program fogad bennünket. Gyönyörû kastélyok, hatalmas várkastélyok és múltidézõ várak várják a turistákat. Ezek közül párat szeretnénk megemlíteni:

Dévény Vára: az ország csücskében helyezkedik el a Duna és a Morva folyó találkozásánál. Az egyik legrégebbi vár, már 900 körül megemlítik létezését, tehát feltehetõleg kelták, rómaiak építhették fából. A XIII: században építettek helyére egy igazi kõvárat. Ezt, 1809-ben francia seregek felrobbantották, azóta, mint Várrom Múzeum mûködik.

Pozsonyi Vár: a Duna bal partján található várat, a XVII. századig építették, csinosították. A török hódoltság idején a magyar királyok koronázási székhelye. 1811-ben a vár leégett, de a precíz felújítási munkálatok miatt úgy néz ki, mint Mária Terézia korában. Állandó történelmi kiállítások fogadják a kedves látogatókat, például a Szlovák Nemzeti Múzum bútorkiállítása, a felvidék régmúltjának kincsei A Luginsland-bástyában viszont a zene történetét kedvelõk nézelõdjenek, hiszen itt hangszerkiállítás tekinthetõ meg.

Trencséni Vár: egy római felirat bizonyítja azt, hogy a vár már a római birodalom korában is létezett. Késõbb a történelembõl is ismert Csák Máténak a székhelye, erre ma a Máté-torony emlékeztet. A várból a kilátás csodálatos. Itt tekinthetõ meg a Trencséni Múzeum kiállítása is, mely múlt századi tárgyakkal beszél a vár igazi történetérõl, mint például korabeli bútorokkal, régi fegyverekkel, gyönyörû festményekkel és szobrokkal. Egyéb megtekinthetõ tárlatok például Várkút, Lapidárium (kõtár), Várurak és várkapitányok címerei.

Zólyomi Várkastély: eredetileg vadászkastélynak építette I. Nagy Lajos királyunk a XIV. század végén. Az eredeti gótikus épületet a XVI. században átépítették, egy szinttel megemelték és reneszánsz stílust kapott. Az ezt követõ átépítéskor, barokk stílusúvá vált. Ezeket a stílusváltásokat, a Szlovák Nemzeti Galéria mutatja be kiállított mûveinek segítségével. A várkastély a nemzeti kulturális örökség része. Hagyományõrzés gyanánt minden évben rendeznek várjátékokat.

Szepesi Vár: Európa egyik legnagyobb vára, mely egy volt kelta erõdítményre épült a XII. században. A tatárjárás idején, mivel jó szolgálatot tett IV.Béla várépítésekbe kezdett. De nem csak a vár miatt érdemes ellátogatni ide, hanem csodálatos környéke miatt is, hiszen az ott talált mûemlékek a várral együtt (Szepeshely, Szepesváralja, Zsigra és a Dobsinai-jégbarlang) az UNESCO világörökségi listáján szerepelnek.

Kastélyok: Mosóc, Brogyán, Nagymihályi, vagy a Nagyõr kastély.

Természetesen ez csak egy kis ízelítõ volt a kastélyokból, várakból, melyeket szerte-szét megtalálhatunk az országban. De, akik természeti csodákat szeretnének látni, azoknak sem lesz egyszerû dolga, hiszen 12 barlangja közül, azért is nehéz választani, mert három típusú barlang (cseppkõ-,jég-,aragonitbarlang) is megtalálható az ország területén, melyek szépsége és egyedülállósága bárkit lenyûgöz. Mindemellett, igen jelentõs mennyiségû gyógy-és termálvízforrásainak köszönhetõen különbözõ fürdõk, üdülõközpontok várják a kedves látogatókat, pihenés és gyógyulás céljából. Ha még mindig nem lenne elég a vízbõl, két ásványi sókban gazdag hideg gejzíre és számtalan vízesése nyújt igazi látványt számunkra. Az ország területén még számos turistaközpontot is találunk, melyeket a vízi sportok kedvelõinek pl.: a szörfözés, alakítottak ki (vizekben elég gazdag az ország). Szlovákia legnagyobb és legszebb természetvédelmi területe a Tátrai Nemzeti Park (Alacsony-és Magas-Tátrai), de vannak még más parkok is, például a Szlovák Karszt Nemzeti Park, vagy a Murányi-fennsík Nemzeti Park, melyek ámulatba ejtenek bennünket. Akik a népi hagyományok, és a szlovák népmûvészet iránt érdeklõdnek, több régió skanzenjei közül válogathatnak. A legszebbek Jahodníkyben, az Árva-és Liptói régióban vannak.
Tudta?

A Liptói táj még mind a mai napig megõrizte múlt századi képét, hiszen festõi szépségû táj és apró, hagyományos szlovák falvak (pl.: Vlkolínec község) tárulnak a szemünk elé. Nem is csoda, hogy az UNESCO a világ kincstárának kincsei közé sorolta.

Szlovákia térképét tekintve nem is csoda, hogy ennyi látnivalót kínál a természet számunkra. Nyilvánvalóan találhatunk még templomokat, zsinagógákat is, melyek közül a legértékesebbek a még mai napig fennálló evangélikus és katolikus egyházak fatemplomai (ezek építéséhez nem használtak szögeket). Ismerõs lehet a kassai Szent Erzsébet Dóm, Nagyszombat vagy Nyitra templomai, vagy a darázsi településen található román kori templom, a Sasvári Bazilika, a jánoshegyi Szent János Templom, a Vöröskolostori Karthauzi Kolostor. Múzeumok, színházak és képtárak várják a mûvészet szerelmeseit.

Leghíresebb városok: Pöstyén (Piestany), Trencsénfürdõ (Trencianske Teplice), Gyûgy (Dudince), Bisztra (Bystrá).
Magyar emlékek

Pozsony és környéke: Pozsony Szlovákia fõvárosa, egyben kulturális és kereskedelmi központ is. Látnivalók: Pozsonyi Vár, Szlovák Nemzeti Múzeum, Szent-Miklós Templom, préposti palota, Prímási Palota, vagy a Grassalkovich-palota.

Csallóköz legnépesebb települése Komárom.

Párkány és vidéke: Esztergommal köti össze a várost a Mária-Valéria híd, melyet 1944-ben a németek felrobbantottak, majd késõbb újjáépítették. Itt található Szlovákia legnagyobb termálfürdõje, a Vadas Termálfürdõ. De említhetõ a bényi rotunda (körtemplom) is.

Léva: talán a leghíresebb maga a vár, melyet a XII. században építettek, s melyet várkapitánya, Dobó István reneszánsz stílusúvá tett. A várban egy múzeum mûködik, de ezen kívül megtekinthetünk egy körtemplomot, ágyúkat és az 1848-as magyar katonai kellékeket.

Trencsén: a felvidék legnagyobb vára a Trencséni Vár, a piarista templom, a bencés apátság romjai és még számost egyéb látnivaló és program vár bennünket Csák Máté kedvenc jó városában. Jó tudni, hogy 1622-ben egy rövid ideig itt õrizték a Szent Koronát.

Losonc és környéke: Római katolikus templom, Kármán József emlékmû, a Szûz tiszteletére épített Református Templom és Fõtér. A környéken pedig megtalálhatjuk a Madách-kastélyt és a Mikszáth Kálmán-emlékházat.

Kassa és környéke: Szlovákia második legnagyobb városa, katolikus érseki és evangélikus püspöki székhely. Régen szabad királyi városi címet kapott, de a történelem során rengeteg király és történelmünket alakító személy fordult meg itt például Károly Róbert, Nagy Lajos, Bocskai István, I. Rákóczi György. Testvérvárosa Miskolcnak és Budapestnek. Fõbb látnivalói, például az Árpádházi, Szent Erzsébet tiszteletére építetett gótikus székesegyház, a Szent Erzsébet-dóm, mely már a XV. század óta Európa egyik legszebb gótikus emlékmûve. A dómban nyugszik II. Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona és a Rákóczi-szabadságharc több vezetõje. Megtekinthetõ még a Domonkos templom, Ferences templom, Kelet-szlovákiai Múzeum és állandó kiállító helye a Rodostói-ház (Rákóczi utolsó házának pontos képmása), az Orbán-torony, vagy éppen a Kassafürdõ. A közelben található a romos Torna vár, és a reneszánsz Keglevich-várkastély.

Lõcse: történelmileg szintén jelentõs város volt, mára már emlékmûvek emlékeztetnek erre. Szent Jakab Templom, mely Magyarország egyik legszebb temploma volt, míg a várost Szlovákiának nem adták. Itt található a világ egyik legszebb és legnagyobb szárnyasoltára és itt nyugszik a Thurzó-család is. De megnézhetjük még a minorita Szent Lélek templom- és kolostort, a Szûz Mária Templomot, a Mária hegyet. A város környékében találjuk meg a világörökség részeit, Szepesváralját, Szepeshelyet, Zsigrát, ahol a Szepesi vár nyújt majd nekünk érdekes programokat. A város neve több magyar író mûvében is fellelhetõ. Ki ne emlékezne Jókai Mór: A lõcsi fehér asszony, vagy Mikszáth Kálmán: A fekete város címû regényre.
Az UNESCO természeti- és kulturális örökségei Szlovákiában

Szlovákia területén már évek óta több kulturális örökséget láthatunk. A kulturális mûemlékek kategóriájába tartozik: a Szepesi Vár és környéke, Selmecbánya, Vlkolínec és Bártfa városa. A természeti mûemlékek közé sorolják a Szlovák-karszthegységben találahtó barlangokat és szakadékokat, a Dobsina-jégbarlangot, a Bukovi és Vihorlati hegységek õserdõit. De Szlovákia, a jegyzékbe még szeretnék felvetetni a Tátra Nemzeti Parkot, a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkot és a Kis-Fátra Nemzeti Parkot is, melyek természeti értéke és jelentõsége szintén nagy. Az UNESCO anyagtalan mûemlékei közé tartozik, a világon alig ismert, de Szlovákiára annál is inkább jellemzõ hangszer, a furulya. A leghosszabb ilyen hangszer a 6 méter hosszú trombita furulya.

Ezeken kívül még számos más területet, épületet találhatunk majd a listán, hiszen Szlovákia szeretné, ha Európa elismerné védett és igen ritka környezetét.
Visszalépés ide:
Utazás megosztása: