Donovaly, a Szlovák síparadicsom

Szlovákia utazás

Elõfoglalás körutakra egész évben

Donovaly, a Szlovák síparadicsom
Donovaly, a Szlovák síparadicsom Donovaly, a Szlovák síparadicsom Donovaly, a Szlovák síparadicsom Donovaly, a Szlovák síparadicsom Donovaly, a Szlovák síparadicsom Donovaly, a Szlovák síparadicsom Donovaly, a Szlovák síparadicsom Donovaly, a Szlovák síparadicsom
Legolcsóbb utazás:
Utazás azonosító:5300091
Utazás típus:Körutazás
Szállás:Program szerint
Utazás módja:Autóbusszal
Ellátás:Önellátás
Szlovákia időjárás
17°
erős felhőzet
17° / 18°
59%
3 m/s
Ajánlatot kérek (kötelezettség nélkül)
Ingyenes visszahívást kérek
Hasonló utazások:
Szlovákia Körutazás Kereső

Indulás 06.00 órakor Budapestrõl. Folyamatos utazás Szlovákiáig egy technikai szünettel. Kora délelõtt érkezünk meg az Alacsony-Tátra területére, a 980 m magasan fekvõ Donovalyba, mely Szlovákia egyik legkedveltebb síközpontja. Az üdülõfalu gyönyörû környezetben, hófödte hegycsúcsokkal körbezárt völgyben fekszik.
Érkezést követõen az alábbi programok közül választhatnak:
- hótalpas kirándulás, túrázás (jelentkezéskor szükséges jelezni)
 A túra az idõjárás függvénye. A hótalpakat elõre kell megrendelni, azokat az induláskor történõ átvétel és kifizetés után visszamondani/lemondani nincs lehetõség.
A programról, aktuális árakról információt itt találnak: http://www.parksnow.sk/zima/hu/atrakcie.php
- síelés, snowboardozás (felnõtt és gyerek pályák is vannak)
- szánkózás
- korcsolyázás
- pihenés, rekreáció
A síelõket várják a sípályák (Park Snow Donovaly – 16 felvonó, 11 km hosszú pályarendszer), míg a túrázók felcsatolva a hótalpakat bakancsainkra, nekivágnak a havas rengetegnek.
Rövid technikai eligazítás után a hótalpak és túrabotok segítségével az Alacsony-Tátra hegyei között kezdjük meg utunkat. A terep kiválóan alkalmas arra, hogy gyakorlatot szerezzünk a hótalpazás tudományában és kellõ magabiztossággal haladjunk a hóban. Dimbes-dombos terepen fogunk túrázni erdei és hegyi terepen kb. 10 km-t. Túránk és a síelés végén lehetõségünk lesz betérni a hegyi éttermekbe is, amelyekben a helyi tradicionális ételeket kóstolhatjuk meg és persze kellõképpen fel is melegedhetünk.
Délutánig élvezhetjük a kirándulás, szánkó- és sípályák örömeit, majd indulás haza. Érkezés Budapestre az esti órákban.
Információk:
Kirándulásunk helyszínén a téli idõjárás meglehetõsen változó. Napos idõ esetén nagyon kellemesnek érezzük a hõmérsékletet, de könnyen elõfordulhat -10 °C körüli hideg, hóesés és erõs szél is. Figyelembe kell venni, hogy -10 °C fok alá is lecsökkenhet a hõmérséklet, amit erõs szélben még hidegebbnek érzünk. Elõfordulhat sûrû hóesés, hóvihar és köd.
A hótalp minden lábméretre és bakancsra könnyedén, egyszerûen felszerelhetõ. Külön elõképzettséget a hótalpas túrázás nem igényel. Túránk egy erõteljesebb sétához lesz hasonlatos, ahol az erõnlét inkább a hóban történõ kiránduláshoz szükséges. A hótalp nagy felületének köszönhetõen jobban elosztja a testsúlyt, így még a vastag hóban sem süllyedünk el.
Hozhatják saját szánkóikat, síléceiket, de kölcsönözhetnek is a helyszínen. Mivel az alpesi szánkópályák hosszúak, ezért feltétlenül vigyünk magunkkal, vagy béreljünk a gyerekeknek bukósisakot és lehetõleg síszemüveget is.
Amennyiben túravezetõink valamely résztvevõ ruházatában súlyos hiányosságot észlelnek, saját biztonsága érdekében eltanácsolhatják a túrától.
Téli túraöltözet:
- magas-szárú, vízálló bélelt téli túrabakancs,
- vízhatlan túranadrág és kabát,
- meleg ruhák, vékony- és vastag polár-felsõ,
- sapka, meleg kesztyû, esetleg lábszárvédõ a nagy hó miatt, meleg aláöltözetek.
A legcélszerûbb olyan esõkabátot és esõnadrágot hozni, amelyik ún. lélegzõ (pl. Gore-Tex) anyagból készült. A nagy hó miatt vagy érdemes kamáslit hozni a túrázóknak, vagy olyan vastag túranadrágot (sínadrágot) melynek beépített kamáslija van!
Olyan bakancsban jöjjön, ami valóban vízálló és már régóta használja. Ha új bakancsa van, a túra elõtt járassa be, nehogy feltörje a lábát! Továbbá kérjük, hogy mindenképp fordítson arra figyelmet, hogy a kabát és a nadrág is vízálló legyen!

Leírás:

Utazás: autóbusszal

Az ár tartalmazza:

Utazás autóbusszal

Az ár nem tartalmazza:

Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás, felvonó jegyek, hótalp és túrabot bérlés, síbérlet.Hótalp és túrabot bérlés:3.500 Ft/fõ (igényüket kérjük foglaláskor jelezni)Felvonó:kb. 8 Euro/fõ (oda-vissza)Síbérlet:kb. 20 Euro (6 óra idõtartamra)

Elõfoglalás körutakra egész évben

A gyorsaság elõny!

Azon kedves Utasok, akik idõben lefoglalják utazásaikat (40% elõleg befizetésével), kedvezményes áron utazhatnak.

Indulás elõtt:

60-50 napon belül foglalnak 5% kedvezményt kapnak

90-60 napon belül 6% kedvezményt kapnak

120-90 napon belül 8% kedvezményt kapnak

120 napon kívüli foglalás esetén 10%

Kérdés vagy foglalás esetén kérjük keresse a Télen-Nyáron Utazási Iroda Kollégáit!

Árinformációk

Az utazás ára tartalmazza:

* elhelyezés
* megadott ellátás
* idegenvezetõ (leírás szerint)

Az utazás ára nem tartalmazza:

* útlemondási biztosítás
* helyszínen fizetendõ költségek, belépõk
* fakultatív BBP biztosítás
* fakultatív programok

Szlovákia leírás

A történelmi városok és a sípályák országa. A közép-európai ország (szlovákul Slovensko) a Kárpát-medence északi részén helyezkedik el Magyarország egyik szomszédjaként. Ezen kívül közös határa van még Ausztriával, Csehországgal, Lengyelországgal, Ukrajnával. Legjelentõsebb folyója a Duna, összeköti a fõvárost Béccsel és Budapesttel. Az ország északi részén a Kárpátok miatt, döntõen hegyvidékeket láthatunk. Az ország déli része sík, de találhatunk még hosszanti völgyeket és dombokat is.

Államforma:
köztársaság
Pénznem:
szlovák korona (Sk), 1Sk=100 fillér
Hivatalos nyelv:
szlovák
Fõváros:
Pozsony (Bratislava)
Fõbb városai:
Kassa (Kosice), Eperjes (Presov), Nyitra (Nitra), Zsolna (Zilina), Besztercebánya (Banská Bystrica), Nagyszombat, Zólyom, Érsekújvár, Révkomárom

Egy kis történelem

Szlovákia a Magyar Királysághoz tartozott a X. századtól egészen 1918-ig. Ezen idõ alatt történelme teljesen a magyar történelem része. Az I. világháborús vereség, az egyre erõsödõ elszakadási törekvések, és maga a Trianoni békeszerzõdés, egy független Csehszlovák állam létrejöttéhez vezettek. Az országban a csehek akarata érvényesült jobban, ezért a szlovákok önállósodási törekvése továbbra is megmaradt. 1938-ban a müncheni-egyezmény és az I. bécsi döntés miatt feldarabolták az országot. Még ugyanebben az évben Tiso, a fasiszta németek segítségével, kikiáltotta a Szlovák Köztársaságot, mely miatt Hitler, a II. világháborúban csatlósállamként kezelte a területet. A háború befejezõdésével és a határok módosulásával újra létrejött Csehszlovákia. Prágai tavasz és a bársonyos forradalom után végül 1993. január 1-jétõl független állam. 2004. május 1-je óta pedig, Európai Uniós ország.
Látnivalók

Szlovákia területén rengeteg különleges látnivaló, egyedi történelmi vonatkozású nevezetesség és kulturális program fogad bennünket. Gyönyörû kastélyok, hatalmas várkastélyok és múltidézõ várak várják a turistákat. Ezek közül párat szeretnénk megemlíteni:

Dévény Vára: az ország csücskében helyezkedik el a Duna és a Morva folyó találkozásánál. Az egyik legrégebbi vár, már 900 körül megemlítik létezését, tehát feltehetõleg kelták, rómaiak építhették fából. A XIII: században építettek helyére egy igazi kõvárat. Ezt, 1809-ben francia seregek felrobbantották, azóta, mint Várrom Múzeum mûködik.

Pozsonyi Vár: a Duna bal partján található várat, a XVII. századig építették, csinosították. A török hódoltság idején a magyar királyok koronázási székhelye. 1811-ben a vár leégett, de a precíz felújítási munkálatok miatt úgy néz ki, mint Mária Terézia korában. Állandó történelmi kiállítások fogadják a kedves látogatókat, például a Szlovák Nemzeti Múzum bútorkiállítása, a felvidék régmúltjának kincsei A Luginsland-bástyában viszont a zene történetét kedvelõk nézelõdjenek, hiszen itt hangszerkiállítás tekinthetõ meg.

Trencséni Vár: egy római felirat bizonyítja azt, hogy a vár már a római birodalom korában is létezett. Késõbb a történelembõl is ismert Csák Máténak a székhelye, erre ma a Máté-torony emlékeztet. A várból a kilátás csodálatos. Itt tekinthetõ meg a Trencséni Múzeum kiállítása is, mely múlt századi tárgyakkal beszél a vár igazi történetérõl, mint például korabeli bútorokkal, régi fegyverekkel, gyönyörû festményekkel és szobrokkal. Egyéb megtekinthetõ tárlatok például Várkút, Lapidárium (kõtár), Várurak és várkapitányok címerei.

Zólyomi Várkastély: eredetileg vadászkastélynak építette I. Nagy Lajos királyunk a XIV. század végén. Az eredeti gótikus épületet a XVI. században átépítették, egy szinttel megemelték és reneszánsz stílust kapott. Az ezt követõ átépítéskor, barokk stílusúvá vált. Ezeket a stílusváltásokat, a Szlovák Nemzeti Galéria mutatja be kiállított mûveinek segítségével. A várkastély a nemzeti kulturális örökség része. Hagyományõrzés gyanánt minden évben rendeznek várjátékokat.

Szepesi Vár: Európa egyik legnagyobb vára, mely egy volt kelta erõdítményre épült a XII. században. A tatárjárás idején, mivel jó szolgálatot tett IV.Béla várépítésekbe kezdett. De nem csak a vár miatt érdemes ellátogatni ide, hanem csodálatos környéke miatt is, hiszen az ott talált mûemlékek a várral együtt (Szepeshely, Szepesváralja, Zsigra és a Dobsinai-jégbarlang) az UNESCO világörökségi listáján szerepelnek.

Kastélyok: Mosóc, Brogyán, Nagymihályi, vagy a Nagyõr kastély.

Természetesen ez csak egy kis ízelítõ volt a kastélyokból, várakból, melyeket szerte-szét megtalálhatunk az országban. De, akik természeti csodákat szeretnének látni, azoknak sem lesz egyszerû dolga, hiszen 12 barlangja közül, azért is nehéz választani, mert három típusú barlang (cseppkõ-,jég-,aragonitbarlang) is megtalálható az ország területén, melyek szépsége és egyedülállósága bárkit lenyûgöz. Mindemellett, igen jelentõs mennyiségû gyógy-és termálvízforrásainak köszönhetõen különbözõ fürdõk, üdülõközpontok várják a kedves látogatókat, pihenés és gyógyulás céljából. Ha még mindig nem lenne elég a vízbõl, két ásványi sókban gazdag hideg gejzíre és számtalan vízesése nyújt igazi látványt számunkra. Az ország területén még számos turistaközpontot is találunk, melyeket a vízi sportok kedvelõinek pl.: a szörfözés, alakítottak ki (vizekben elég gazdag az ország). Szlovákia legnagyobb és legszebb természetvédelmi területe a Tátrai Nemzeti Park (Alacsony-és Magas-Tátrai), de vannak még más parkok is, például a Szlovák Karszt Nemzeti Park, vagy a Murányi-fennsík Nemzeti Park, melyek ámulatba ejtenek bennünket. Akik a népi hagyományok, és a szlovák népmûvészet iránt érdeklõdnek, több régió skanzenjei közül válogathatnak. A legszebbek Jahodníkyben, az Árva-és Liptói régióban vannak.
Tudta?

A Liptói táj még mind a mai napig megõrizte múlt századi képét, hiszen festõi szépségû táj és apró, hagyományos szlovák falvak (pl.: Vlkolínec község) tárulnak a szemünk elé. Nem is csoda, hogy az UNESCO a világ kincstárának kincsei közé sorolta.

Szlovákia térképét tekintve nem is csoda, hogy ennyi látnivalót kínál a természet számunkra. Nyilvánvalóan találhatunk még templomokat, zsinagógákat is, melyek közül a legértékesebbek a még mai napig fennálló evangélikus és katolikus egyházak fatemplomai (ezek építéséhez nem használtak szögeket). Ismerõs lehet a kassai Szent Erzsébet Dóm, Nagyszombat vagy Nyitra templomai, vagy a darázsi településen található román kori templom, a Sasvári Bazilika, a jánoshegyi Szent János Templom, a Vöröskolostori Karthauzi Kolostor. Múzeumok, színházak és képtárak várják a mûvészet szerelmeseit.

Leghíresebb városok: Pöstyén (Piestany), Trencsénfürdõ (Trencianske Teplice), Gyûgy (Dudince), Bisztra (Bystrá).
Magyar emlékek

Pozsony és környéke: Pozsony Szlovákia fõvárosa, egyben kulturális és kereskedelmi központ is. Látnivalók: Pozsonyi Vár, Szlovák Nemzeti Múzeum, Szent-Miklós Templom, préposti palota, Prímási Palota, vagy a Grassalkovich-palota.

Csallóköz legnépesebb települése Komárom.

Párkány és vidéke: Esztergommal köti össze a várost a Mária-Valéria híd, melyet 1944-ben a németek felrobbantottak, majd késõbb újjáépítették. Itt található Szlovákia legnagyobb termálfürdõje, a Vadas Termálfürdõ. De említhetõ a bényi rotunda (körtemplom) is.

Léva: talán a leghíresebb maga a vár, melyet a XII. században építettek, s melyet várkapitánya, Dobó István reneszánsz stílusúvá tett. A várban egy múzeum mûködik, de ezen kívül megtekinthetünk egy körtemplomot, ágyúkat és az 1848-as magyar katonai kellékeket.

Trencsén: a felvidék legnagyobb vára a Trencséni Vár, a piarista templom, a bencés apátság romjai és még számost egyéb látnivaló és program vár bennünket Csák Máté kedvenc jó városában. Jó tudni, hogy 1622-ben egy rövid ideig itt õrizték a Szent Koronát.

Losonc és környéke: Római katolikus templom, Kármán József emlékmû, a Szûz tiszteletére épített Református Templom és Fõtér. A környéken pedig megtalálhatjuk a Madách-kastélyt és a Mikszáth Kálmán-emlékházat.

Kassa és környéke: Szlovákia második legnagyobb városa, katolikus érseki és evangélikus püspöki székhely. Régen szabad királyi városi címet kapott, de a történelem során rengeteg király és történelmünket alakító személy fordult meg itt például Károly Róbert, Nagy Lajos, Bocskai István, I. Rákóczi György. Testvérvárosa Miskolcnak és Budapestnek. Fõbb látnivalói, például az Árpádházi, Szent Erzsébet tiszteletére építetett gótikus székesegyház, a Szent Erzsébet-dóm, mely már a XV. század óta Európa egyik legszebb gótikus emlékmûve. A dómban nyugszik II. Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona és a Rákóczi-szabadságharc több vezetõje. Megtekinthetõ még a Domonkos templom, Ferences templom, Kelet-szlovákiai Múzeum és állandó kiállító helye a Rodostói-ház (Rákóczi utolsó házának pontos képmása), az Orbán-torony, vagy éppen a Kassafürdõ. A közelben található a romos Torna vár, és a reneszánsz Keglevich-várkastély.

Lõcse: történelmileg szintén jelentõs város volt, mára már emlékmûvek emlékeztetnek erre. Szent Jakab Templom, mely Magyarország egyik legszebb temploma volt, míg a várost Szlovákiának nem adták. Itt található a világ egyik legszebb és legnagyobb szárnyasoltára és itt nyugszik a Thurzó-család is. De megnézhetjük még a minorita Szent Lélek templom- és kolostort, a Szûz Mária Templomot, a Mária hegyet. A város környékében találjuk meg a világörökség részeit, Szepesváralját, Szepeshelyet, Zsigrát, ahol a Szepesi vár nyújt majd nekünk érdekes programokat. A város neve több magyar író mûvében is fellelhetõ. Ki ne emlékezne Jókai Mór: A lõcsi fehér asszony, vagy Mikszáth Kálmán: A fekete város címû regényre.
Az UNESCO természeti- és kulturális örökségei Szlovákiában

Szlovákia területén már évek óta több kulturális örökséget láthatunk. A kulturális mûemlékek kategóriájába tartozik: a Szepesi Vár és környéke, Selmecbánya, Vlkolínec és Bártfa városa. A természeti mûemlékek közé sorolják a Szlovák-karszthegységben találahtó barlangokat és szakadékokat, a Dobsina-jégbarlangot, a Bukovi és Vihorlati hegységek õserdõit. De Szlovákia, a jegyzékbe még szeretnék felvetetni a Tátra Nemzeti Parkot, a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkot és a Kis-Fátra Nemzeti Parkot is, melyek természeti értéke és jelentõsége szintén nagy. Az UNESCO anyagtalan mûemlékei közé tartozik, a világon alig ismert, de Szlovákiára annál is inkább jellemzõ hangszer, a furulya. A leghosszabb ilyen hangszer a 6 méter hosszú trombita furulya.

Ezeken kívül még számos más területet, épületet találhatunk majd a listán, hiszen Szlovákia szeretné, ha Európa elismerné védett és igen ritka környezetét.
Visszalépés ide:
Utazás megosztása: