Kuba információk

Nagykövetség, konzulátus:

Nagykövetség: Havanna
Cím: Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado Havanna elõhívó: (53) (7)
telefon: 33-33-65, 33-34-74, 33-33-46
ügyelet Mobil: 80-21-10
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr.Koppányi Vilmos fax: 33-32-86

Gyönyörû, porhanyós, fehér homokos karibi strandok, kellemes klíma, salsa, a világ legjobb szivarjai, izgalmas történelem, Varadero, vidám, barátságos és temperamentumos emberek. Kuba a legromantikusabb pillanatokat biztosítja az idelátogatók számára, legyen az egy pálma árnyékában az azúrkék tengerparton, az egyik bárban egy egzotikus koktél mellett, vagy akár hajnalig tartó tánc közben. Kuba olyan, mint egy álom, melybõl nem szívesen térünk vissza.

Országnév: Kubai köztársaság
Népesség: 10 822 000 fõ
Kiterjedés: 110 860 km2
Fõváros: Havanna
Lakosság: európai (70%), mulatt (15%), néger (12%), kínai, egyéb (3%)
Hivatalos nyelv: spanyol
Vallás: római katolikus
Idõeltolódás: - 6 óra
Pénznem
Kubai peso. 1 CUB = 100 centavos. A helyi fizetõeszköz ki és bevitele tilos. A külföldiek USD-vel vagy EUR-val fizethetnek. Nemzetközi hitelkártyák az American Express és Diners Club kivételével a hotelekben és nagyobb éttermekben használhatók, a készpénzfelvételi lehetõség korlátozott.

Vízum

Nem szükséges. A belépéshez kötelezõ ún. turistakártya kiváltása, amelynek díja 20 USD.

Kilépési illeték: 25 USD-t kell fizetni az ország elhagyásakor a repülõtéren.

Egészségügyi elõírások

Kötelezõ védõoltás nincs. Tilos az élelmiszeripari termékek bevitele az országba. Csak palackozott víz fogyasztása ajánlott.

Idõjárás

Az évszakok között nincs nagy hõmérséklet különbség. Kuba éghajlata kellemes szubtrópusi, enyhe észak-keleti széljárással. A nedves évszak májustól októberig és a száraz téli idõszak novembertõl áprilisig tart. Az éves átlaghõmérséklet 22-27 °C, az átlagos páratartalom
80 % egész évben és az esõs évszakban is csak egy kicsivel magasabb ennél.

Öltözködés

Kuba meleg, trópusi sziget, így a pamut ruházat a legideálisabb. A légkondicionálás miatt ajánljuk, hogy kardigánt vagy blézert mindenképpen vigyenek magukkal.

Étkezés

A kubai konyha, melyet minden odalátogatónak ki kell próbálnia, a spanyol és afrikai konyha keveréke, és leginkább a helyi alapanyagokat használja. A legismertebb ételek: a fekete bab rizzsel, a csirke rizzsel (arroz con pollo) és a picadillo, ami darált marhahúsból és rizsbõl készül. Ezek mellett a levesek is népszerûek. A kubai sör (cerveza) remek és híresek a koktélok is (Cuba Libre).

Közlekedés

Az ország egész területén problémát okoz a tömegközlekedési eszközök hiánya. A havannai repülõtérrõl célszerû taxival a belvárosba utazni. Fontos, hogy a látogató minden esetben ragaszkodjon a taxióra bekapcsolásához. A kisebb méretû taxik közül a legolcsóbbak az úgynevezett "Panataxik", illetve a "Turistaxik". Személygépkocsit a repülõtéren, illetve a szállodákban is lehet bérelni. A gépkocsik bérlését megelõzõen célszerû meggyõzõdni arról, hogy a benzintartály tele van-e, illetve pótkerék rendelkezésre áll-e.. A turisták nyugodtan fordulhatnak információért, tanácsért az utca emberéhez, a kubaiak közvetlenek, segítõkészek. A közbiztonság megfelelõ.
Kubának kiterjedt belsõ légi közlekedési hálózata van. A helyi járatok kis motoros repülõkkel közlekednek.

Elektromosság

110 V, egyes hotelekben 220 V. A hotelekben a konnektorok többnyire alkalmasak a hazai készülékek csatlakoztatására.

Vásárlás

A szállodákban és a repülõtéren található üzletekben kapható kubai szivar, rum, kávé és egyéb helyi specialitások. Érdemes még kubai zenei CD-t és az országról szóló könyveket, fotóalbumokat vásárolni.

Ünnepek, rendezvények

Felkelés napja (júl. 26.), Felszabadulás napja (jan. 1.)
A karneválokat Havannában, Santiagoban és Varaderon tartják, de 1990 óta nem kerülnek megrendezésre a gazdasági nehézségek miatt, de próbálkozások azért mindig vannak, mint például az ünnepség megtartása csak éppen lerövidítve. A Jornadas de la Cultura Camagneyana nevû rendezvényre február elsõ két hetében kerül sor, míg a Nemzetközi Jazz Fesztivált minden második év februárjában tartják. Áprilisban Baracoa-ban rendezik meg a Kulturális Hetet és Varadeao-ban az elektroakusztikus hangszerek fesztiválját. A karibi kulturális fesztivál júniusban vagy júliusban van, míg októberben a tíznapos modern zenei fesztivál rendezvényeire kerül sor. A Latin-Amerika Filmfesztivált decemberben szervezik. Hivatalos ünnepek: : Felkelés napja (júl. 26.), Felszabadulás napja (jan. 1.); május 1; július 25-27 a Kubai Kultúra napja. Furcsa, de Kubában a karácsony nem nemzeti ünnep.

Sportolási lehetõségek

Fantasztikus kirándulási és hegymászási lehetõségek vannak a Sierra Maestrában. Három napos út során végigmehetünk Alto del Narajotól Las Cuevasig, megmászva a Pico Turquinot, a legmagasabb csúcsot. Az ösvények nincsenek jelezve, és nincsenek hivatásos vezetõk sem, de a helyiek néhány dollárért készséggel segítenek a tájékozódásban. A lovaglás is igen népszerû, különösen Baconaoban és Trinidadban. Szörfözésre kiválóan alkalmas a decembertõl áprilisig tartó idõszak, mikor magasak a hullámok, de sajnos deszkáinkat magunkkal kell hoznunk, mert bérelni nem lehet. Mélytengeri és könnyû búvárkodásra sok helyen nyílik lehetõség, rengeteg búvárközpont közül választhatunk, akik szervezett utakat, oktatást és eszközöket is kínálnak.

Fõbb látnivalók:

Havanna

Havanna, a Karib-térség legnagyobb városa és egyben Kuba központja. Számos gyönyörû spanyol építészeti remekmû található a városban, melyeket most renoválnak. Havanna nyüzsgõ éjszakai élete, a mozik, színházak, kabarék és éjszakai lokálok sora még a legstrapabíróbb utazót is kimerítik, de a forgalom kisebb és az élet kevésbé amerikanizálódott, mint más latin-amerikai városokban. A régi Havanna megkopott ragyogásán, a felújítást igénylõ lakónegyedeken átsüt a kubaiak barátságossága és vendégszeretete.


Santiago de Cuba

Kuba második legnagyobb városa. A város történelme legalább olyan színes, mint Havannáé. Itt találhatók Kuba legrégebbi kastélyai és múzeumai, többek között a Casa de Diego Velázquez és a Bacardi Múzeum.


Trinidad

Trinidadot 1514-ben alapították, de egészen a 18. század végéig a csempészek kedvelt rejtekhelye volt. A csempészek rabszolgákat és aranyat csempésztek a britek uralma alatt lévõ Jamaica-ról, de mindez hirtelen megváltozott a 19. században, amikor is Haiti rabszolgalázadások miatt a franciák betelepültek Trinidadba. A város egészen a függetlenségi háborúig, a terület cukornád ültetvényeinek tönkretételéig virágzott és ezután a városra megint sötét idõk jöttek. A cukornád hozta rövid gazdagság nyomai láthatók a városon; márvány padozatok, kovácsoltvas kapuk és kopott udvarházak. Érdemes ellátogatni a Taller Alfarero nevû kerámia üzembe, ahol még ma is hagyományos technikával gyártanak. Kuba legszebb tengerpartjai is Trinidad közvetlen környékén találhatóak.


Baracoa

A város két öböl közt, egy festõi szépségû földnyelven fekszik Kuba legkeletibb pontján, a Cabo Maisi-n. A tengerpartot mindenfelé pálmafák tarkítják, a hely hangulata valamely csendes-óceáni szigetére emlékeztet. A spanyol jelenlét emlékét õrzi három zömök erõdítmény: a Fuerto Matachin, melyben a közigazgatási múzeum, a Fuerta de la Punta, melyben étterem és az El Castillo de Seboruco, melyben szálloda található.


Pinar del Río Province

Az ország legnyugatibb pontja, a kirándulók és a természet szerelmeseinek kedvenc helye. A 175 km hosszú Cordillerra de Guaniguanico hegység uralja a tájat, mely alatt több száz kisebb és nagyobb mészkõbarlang található (a leghosszabb 26 km-es). A Vinales körüli hegycsúcsok az idõ folyamán megkopva, ma bizarr alakzatot mutatnak. Ez talán Kuba legszebb vidéke, rengeteg lehetõség nyílik a búvárkodásra, a jachtok számtalan természetes kikötõbe idõzhetnek, a víz tiszta és a korallzátonyok védte csodálatos homokos partokból is bõven válogathatunk.
GMT -5:00 (nyáron -4:00)

Telefon:

Magyarországról: 00 53 +
Kubából: 119 36 +

Vízum:

2001. október 1-jétõl magyar állampolgár csak érvényes vízum birtokában utazhat be Kubába. A határ átlépésekor kérik az anyagi fedezet bizonyítását (kivéve a csoportos utazásban résztvevõket) - legkevesebb napi 70,- USD - készpénz, csekk vagy hitelkártya formájában.
Turistavízum:
Az egyéni turista külön lapos turistavízumot kap, melynek ára 15,- USD, 30 napra szól és egyszeri alkalommal - szintén 30 napos idõtartamra - hosszabbítható Kubában az Idegenrendészeti Hivatalnál (értéke kb. 25,- USD). A turistavízum - világos zöldes színû, középen perforált - két részbõl áll: egyik felét belépéskor, a másik felét kilépéskor kell leadni a határnál. Ez esetben útlevélbe nem kerül bele a be- és kiléptetõ bélyegzõ.
A vízum a Kubai Köztársaság nagykövetségén szerezhetõ be:
Cím: 1025 Budapest, Józsefhegyi út 28-30. E ép. II./6.
Tel. 325-7290, 325-7516
Utasainknak irodánkban állítjuk ki a vízumot (turistakártyát), melyhez az útlevél másolata szükséges. Ára: 6.000 Ft/fõ

Oltások:

Alapoltások: Hepatitis A, Polio, Diphtéria, Tetanus, Typhus.

Egyéb fontos tudnivalók:

Pénznem:
Hivatalos fizetõeszköz: Konvertibilis peso (CUC). A kubai peso (CUP) a régi fizetõeszköz volt. Még ma is létezik, de felhasználási köre rendkívül korlátozott, gyakorlatilag csak a mezõgazdasági szabadpiacokon. 1 CUC = 24 CUP
Pénzváltás (2006. szeptemberi adat)
1 USD = 0,8 CUC
1 EUR = 1,13 CUC (árfolyamtól függõen)
A bankokban, szállodákban, repülõtéren illetve más hivatalos helyen ajánlatos csak pénzt váltani.
Figyelem! Az amerikai bankok által kibocsátott hitel- és bankkártyákat (pld.: Citibank, American Express) nem fogadják el, és automatáknál sem lehet pénzt felvenni róluk!

Külügyminisztériumi ajánlás:

Közlekedés:
Az ország egész területén problémát okoz a tömegközlekedési eszközök hiánya. A havannai repülõtérrõl célszerû taxival a belvárosba utazni. A taxi ára a repülõtér-szálloda útvonalra kb. 15-18 USD között mozoghat. Ajánlatos, hogy a látogató minden esetben ragaszkodjon a taxióra bekapcsolásához , mely 1 USD-rõl indul.
A kisebb méretû taxik közül a legolcsóbbak az úgynevezett "Panataxik", illetve a "Turistaxik".
Személygépkocsit a repülõtéren, illetve a szállodákban is lehet bérelni. A gépkocsik bérlését megelõzõen célszerû meggyõzõdni arról, hogy a benzintartály tele van-e, illetve pótkerék rendelkezésre áll-e. (Az elveszett pótkerékért 160-180 USD-t kell fizetni).
A turisták nyugodtan fordulhatnak információért, tanácsért az utca emberéhez, a kubai emberek közvetlenek, segítõkészek. A közbiztonság megfelelõ.
A Kubai Köztársaság területén a következõ hitelkártyákat fogadják el: Mastercard, Visa, JCB, ACCESS, Banamex, Bancomer, Carnet, Diners Club. Az amerikai kibocsátású hitelkártyákat ( pl: American Express) nem fogadják el az országban. Az utazási csekket elfogadják a Kubai Köztársaság egész területén. A csekk minden olyan kubai bankban beváltható, mely devizaügyletekkel foglakozik. A beváltáskor levonásra kerülõ kezelési költség mértéke bankonként változó, kb. 2%.
Élelmiszerfogyasztás:
Az országban a csapvíz fogyasztása nem ajánlatos. Palackozott víz kapható az élelmiszerboltokban - a nagy meleg miatt napi kb. 2 -3 liter folyadékfogyasztás javasolt.
A kubai hatóságok szigorúan ellenõrzik az élelmiszerek behozatalát. Az állat-és növényfertõzések megelõzése érdekében tilos húsféleségeket, gyümölcsöt és zöldségfélét, növényi magvakat az országba bevinni. (Kivételt képeznek a konzervek).
Több piac áll az országba látogató vendégek rendelkezésére, ahol a szezonnak megfelelõ gyümölcsöt, zöldséget lehet vásárolni. A zöldségszezon október végétõl május közepéig tart. Az árak ezeken a piacokon kubai pesóban vannak nyilvántartva.
Kubában a villanyáram 110 V, 60 Hz. A 4, illetve 5 csillagos szállodákban általában van 220 V-os konnektor is.
Kilépési illeték:
Kiutazáskor repülõtéri illetéket kell fizetni valamennyi, nemzetközi járatot igénybe vevõ utasnak. Ennek díja jelenleg 25 CUC/fõ.

Kuba utak

Kubai utazás: Havanna 2+1éj és Cayo Largo 6éj

Kubai utazás: Havanna 2+1éj és Cayo Largo 6éj

Már 399 900 Ft-tól
Kuba

Kuba

Már 499 900 Ft-tól
Kuba körutazás (Családi ajánlat): Havanna 2éj és Varadero 5éj 4*

Kuba körutazás (Családi ajánlat): Havanna 2éj és Varadero 5éj 4*

Már 379 900 Ft-tól
Körutazás Kubában

Körutazás Kubában

Már 789 900 Ft-tól
További Kuba utak