Öt százalékkal drágulnak a horvát autópályadíjak

Öt százalékkal drágulnak a horvát autópályadíjak hétfõtõl - közölte a Horvát Autópályák Vállalat (HAC).

A horvát kormány március közepén fogadta el az autópálya-kezelõ vállalatok átszervezésére irányuló reformtervezetet, amely egyben az autópályadíjak növekedését vonta maga után. Az átalakítás április 3-tól öt százalékos autópályadíj-növekedést irányozott elõ, és lehetõséget biztosított további 10 százalékos drágulásra a turisztikai fõszezonban (július 1-jétõl szeptember 30-áig).
    A Zágráb-Split közötti autópályaszakasz díja 174 kunáról 183 kunára (7686 forint) emelkedett. Aki egészen Dubrovnikig utazik, 223 kuna helyett most 234 kunát fizet. A Zágráb-Rijeka útszakasz díja nem változik, marad 70 kuna. A magyar határtól a Zágrábig tartó autópályán (Gorican-Zagráb) 42 kuna helyett 44 kuna a jegy ára. Aki az ország keleti felébõl utazik az Adriai-tengerre és Udvarnál vagy Drávaszabolcsnál lépi át a határt, valamint Eszéknél hajt fel az autópályára, Zágrábig 116 kuna helyett, most 121 kunát fog fizetni. Az autópálya díjak euróban is fizethetõk.
    Az emelés hátterében az áll, hogy a HAC kötelezettségei 5,2 milliárd euróra rúgnak. A cégnek csak az idén 1,14 milliárd euró törlesztõrészletet kell visszafizetnie, jövõre pedig még többet. Az ágazat adóssága az államadóság 13,5 százalékát teszi ki, a bevételek pedig nem elegendõek arra, hogy a következõ öt évben fedezzék a hiteleket.
    Oleg Butkovic tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszter korábban úgy fogalmazott: nem vetették el a matrica bevezetésének lehetõségét, de egyelõre marad a jelenlegi fizetõkapus rendszer.

Forrás: MTI

2017. április 03. hétfő
Hír megosztása: