Alaszka, az óriások vadonja

Amerikai Egyesült Államok utazás

Sajnos ez az utunk inaktív, nem rendelkezik egyetlen aktív indulási időponttal, árral sem!
Kérjük, válasszon egy másik utazást, vagy kérjen irodánktól ajánlatot!
Alaszka, az óriások vadonja
Alaszka, az óriások vadonja Alaszka, az óriások vadonja Alaszka, az óriások vadonja Alaszka, az óriások vadonja Alaszka, az óriások vadonja Alaszka, az óriások vadonja Alaszka, az óriások vadonja Alaszka, az óriások vadonja Alaszka, az óriások vadonja Alaszka, az óriások vadonja Alaszka, az óriások vadonja Alaszka, az óriások vadonja Alaszka, az óriások vadonja Alaszka, az óriások vadonja Alaszka, az óriások vadonja
Utazás azonosító:8300104
Utazás típus:Városlátogatás
Szállás:Szálloda * *
Utazás módja:Repülővel
Ellátás:Önellátás
Az utazás ára tartalmazza:* elhelyezés
* megadott ellátás
* idegenvezetõ (leírás szerint)
Az utazás ára nem tartalmazza:* útlemondási biztosítás
* helyszínen fizetendõ költségek, belépõk
* fakultatív BBP biztosítás
* fakultatív programok
* repülõtéri illeték
* vízum
Ajánlatot kérek (kötelezettség nélkül)
Ingyenes visszahívást kérek

Amerikai Egyesült Államok Városlátogatás, Alaszka, az óriások vadonja

Info:
Tájkép és "nagyvad-vadászat" fényképezõgéppel. A legnépszerûbb amerikai körutazásunk.

Leiras:

Miért éppen Alaszka?

1. A hazai utazási irodák csak olyan programokat kínálnak, amelyek Alaszkát csak érintõlegesen keresik fel. Ellenben az általunk összeállított körutazás Alaszka igazi arcát is megmutatja, felkeressük azokat a látnivalókat, amelyeket eddig csak természetfilmekben láthattunk.

2. A program egyik fénypontja a Columbia gleccser felkeresése. Az óceánba szakadt elképesztõ, áttetszõ, kékes színben játszó jéggleccser tömbök között biztonságban, helyi vezetõk felügyeletével kajakozhatunk.

3. A kiscsoportos létszámnak köszönhetõen a lehetõ legtöbb látnivaló sûríthetõ a körutazásba.

 

Utazás: menetrend szerinti repülõjárattal átszállással Anchorage-ba, a helyszínen 12 személyes minibusszal
Szállás: színvonalas szállodák, lodge-ok 2 ágyas szobáiban
Ellátás: önellátás

Csoport létszáma: max. 9 fõ

 

Program:

1. nap: Elutazás

Utazás Budapestrõl a menetrend függvényében, átszállással Anchorage-ba. Érkezés után a jármûvünk felvétele, 25 perces transzfer után megérkezés hotelünkbe. Éj Anchorage-ben.
2. nap: Az elsõ alaszkai betelepülõk; "Seward jégszekrénye" – Hogyan vásárolta meg az Egyesült Államok az óriási félszigetet.

A 250.000 lakosú város az Anchorage Teknõ közepén fekszik, a Cook-öböl partján, a hófödte Chugach-hegység vonulatainak ölelésében. A város szokatlanul nagy parkokkal és természetvédelmi területekkel rendelkezik, ötvözve az amerikai nagyvárosok és a romlatlan északi vadon hangulatát. Az igen fiatal lakosság több mint 70%-a csak 1980 után költözött ide. Kiadós reggeli Fred Meyernél, majd városnézés: Információgyûjtés és filmek megtekintése az állami természetvédelmi területek információs központjában. Séta az állammá válás emlékmûvénél (Eisenhower szobor), csoportkép készítéssel. Fényképezés a Town Square Parknál, a 4th Avenue Színház art deco épületénél, majd a Szövetségi hivataloknál. Látogatás néhány arany- prém és rozmár agyar boltban, a legfrissebben talált nuggets-ek (folyóparton talált aranyrögök) megtekintésével. Rövid séta a Tony Knowles Coastal Trail mentén a tengerparton, Cook kapitány emlékmûvének fényképezésével. Délutáni látogatás az egyedien gazdag gyûjteményû Anchorage Múzeumban: Betekintés Alaszka indián- és eszkimó törzseinek életébe. Éj Anchorage-ben.


3. nap: A Wrangell St. Elias Nemzeti Park vulkánjai

Reggel 7:00 órakor indulás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Wrangell St. Elias Nemzeti Park nyugati oldalára. A világ legnagyobb területû természetvédelmi övezete keleten átnyúlik Kanadába, s csak az alaszkai oldal is nagyobb, mint Svájc teljes területe (!). A park gerincét adó hegyvonulat 16 db 4.000m feletti csúcs láncolata, több 1.000 km2-nyi jégmezõvel. Rövid pihenõ az elnéptelenedett Chickaloon városkában, a "vadvízi evezés néhai Mekkájában" Fényképszünet a Matanuska gleccser kilátópontnál. A 45 km hosszúságú 4 km szélességû gleccser hatalmas szõnyegként nyújtózkodik az azonos nevû folyó völgyéig. Megérkezés az Eureka-hágón keresztül Glennallen városkába, rövid vásárlás, majd látogatás a Wrangell St. Elias Nemzeti Park információs központjában, Továbbutazás Valdezbe.  Folyamatos "emelkedés felfelé" Földünk legmagasabb óceánparti hegyláncai között. Rövid fényképszünet a Pump Station 12. kõolajvezeték pumpánál (szigorúan csak kívülrõl). A Trans-Alaska Pipeline 1.320 km hosszú ezüstkígyója az északi tundra (Prudhoe Bay) olajmezõit köti össze Valdez kikötõjével. Az 1977-ben átadott építmény a maga idején az USA legdrágább ipari beruházása volt. Az olajvezeték ma is az állam egyik legfõbb büszkesége, vitatható környezetvédelmi és tájképi hatásai ellenére. Séta és fényképszünet az 1.700 m magas Thompson Pass hágón, illetve a Worthington gleccser tövénél, gleccserjég gyûjtéssel és kóstolóval… Leereszkedés a Keystone Kanyon völgyébe. A Horsetail és Bridail Veil vízesések fényképezése. A lazacoktól örvénylõ Solomon Gulch fényképezése, halászsas (bald eagle) megfigyeléssel. Esti érkezés szálláshelyünkre. Éj Valdezben.
4. nap: A fenséges Columbia gleccser - Az eszkimók mûvészete

Ezen a napon két, merõben különbözõ program között választhatnak a résztvevõk.

1. Kajak program Alaszka második legnagyobb, óceánba borjadzó gleccsere  a Columbia fjordjában (10 órás)

Reggel 8:00 órakor találkozó a kajak program szervezõk irodájában. Megismerkedés helyi szakvezetõinkkel, a felszerelések kiosztása, ellenõrzése. 9 órától 2 órás hajózás motorcsónakunkon a Valdez Arm fjord "kijárata felé". A partmenti jég- és hóborította láncok, illetve a Prince William Sound nyílt vizeinek fényképezése. Útközben ismertetõ a Prince William Sound vízrendszerérõl, az Inside Passage hajóútvonalról, illetve a Columbia óriásgleccserrõl. Megérkezés a csendes vizû, úszó jéghegyek által borított Heather Bay öbölbe. 2 X 2 órás evezés a Columbia vízbeszakadt jéghegyei között, fóka és egyéb vadmegfigyeléssel. 1 órás partraszállás és falatozás forró teával a gleccser moréna partvonalán. Délután 16:00 órakor visszaindulás motoros hajónkon Valdezba – megérkezés a kikötõbe 18:00 óra körül.2. Pihenõ Valdez városában

Rövid séta a kikötõben és a városközpontban. Ismerkedés az olajkitermelés az Exxon Valdez történetével. Látogatás a Maxine & Jessey Whitney Múzeumban (Alaszka legnagyobb csontfaragvány és eszkimó népmûvészeti kiállítása). Ismételt látogatás a Solomon Gulch lazacparadicsomában.

Éj Valdezben.
5. nap: A tajga és tundra határán a Denali úton

Kora reggeli indulással utazás a messzi északra, fényképszünetekkel a Richardson Higway festõi útvonalán. Jó látási viszonyok esetén a Wrangell St. Elias Nemzeti Park távoli vulkánóriásainak fényképezése. Rövid pihenõ Paxson kereskedelmi telepén, majd rátérés a Denali út tundrába veszõ "úttalan szakaszára". A nap fontosabb állomásai: jó látási viszonyok esetén a 4.950m magas Mount Sanford csúcsának fényképezése; séta a Tangle Lakes tavak 10.000 éves, indián régészeti övezetében; séta és fényképezés a Landmark Gap teknõvölgy elõterében, a karibu-csordák egyik legfontosabb vonulási pontján; fényképezés a Maclaren gleccser elõterében, séta a gleccserbõl eredõ Maclaren folyó partján; madármegfigyelés a Waterfowl Lakes tavaknál. Esti érkezés az Alaska Range legkiemelkedõbb vonulatához, a Denali Nemzeti Park területéhez. A 6.194 m magas Denali jelentése az õslakos athabasca törzs nyelvén "a Nagy". Az elnevezés magáért beszél. Az Aleut-szigetek folytatásaként, a Denali-törésvonal mentén feltornyosult óriáshegység relatív szintkülönbsége meghaladja a Mount Everest csoportét, tiszta idõben lélegzetelállító háttér-panorámával (a hegy minden harmadik napon látható nyáron). Éj Healy mellett.


6. nap: A Denali Nemzeti Park, "a Nagy földje"; Fairbanks fehér éjszakái

A hegység elõterének tajgáját és tundráját is óriások uralják, hiszen a világon sehol nem figyelhetõ meg nagyobb tömegben grizzly medve vagy jávorszarvas, mint itt. A nemzeti park területén 650 arktikus növényfajt tartanak számon, és az óvatos természetjárók a fehér kosok mellett hiúzokat, sõt rozsomákokat is fényképezhetnek. A nemzeti park belsõ útvonalain csak helyi buszok közlekedhetnek, számos megállóval a leglátványosabb pontokon. Idõjárás függvényében, fakultatív 70 perces reggeli repülés a Mt. McKinley körül. Látogatás a szánhúzó kutya kenneleknél, majd túra lehetõség a Savage River folyónál. (2 órás séta, a folyóparton vagy a folyó fölé tornyosuló sziklákhoz).  Visszatérés a szálláshelyre, majd látogatási lehetõség Fairbanksben, Alaszka legészakibb egyetemi központjában, az "Aranyszív Városban". Az utazás hossza kb. 2 óra egy irányban. Ismerkedés a város aranylázainak történetével, fényképezéssel a Pioneers szobornál, majd látogatással az Észak Múzeumában (UAF). Visszautazás a szálláshelyre a verõfényes esti órákban. Éj Healy mellett.
7. nap: A grizzly medve

Délelõtti indulás a nemzeti park belsõ területeire, busszal. "Vadászat fényképezõvel" a legszebb kiszálló-pontoknál. Beutazás a park bejáratától 120 km-re lévõ Thorofare-hágóhoz, ahonnan a legszebb kilátás nyílik a medvékben igen gazdag Mc Kinley folyóvölgyre és a Muldrow-gleccserre. Séta és a Denali csúcs fényképezése a Stony Hill hegyrõl, ahonnan elképesztõ panoráma nyílik Észak-Amerika tetejére. (A békés alsó világból nehéz elhinni, hogy a Denalin 5.800 m magasság felett nem ritkák a –70°C fokos hidegek és a 220-250 km/h szélviharok sem.) Délutáni túrázás a Toklat folyó völgyében, karibu megfigyeléssel. Vadmegfigyelés kora estig, majd sötétedéskor visszatérés jármûveinkhez. Éj Healy mellett.
8. nap: Széchenyi Zsigmond karibu vadászatának históriája

Reggeli indulás Anchorage irányába, a nemzeti park dél-keleti oldalában. Rövid megállások és fényképezés a legszebb kilátópontoknál: Denali Viewpoint North, Byers Lake tó, Chulitna folyó, Denali Viewpoint South, Trapper Creek. Látogatás és pihenõ Talkeetna igen hangulatos kisvárosában, sétával a gyors sodrású Susitna folyó parttalan partján. Koraesti érkezés a fõvárosba. Pihenés és felszerelés vásárlási lehetõség. Éj Anchorage-ben.
9. nap: A lazacparadicsomban

Kora reggeli indulással utazás a Kenai-félszigetre. Fényképszünetek a Turnagain Arm tengeröböl legszebb pontjain. Az öböl az 1897-es aranyláz során vált híressé, mára a több méter szintkülönbségû apály-dagály jelensége miatt és a partról is sokszor látható beluga delfinek miatt látogatott. Útközben látogatás a Big Game Alaska állatmenedék központban. Az elárvult vagy sérült állatokat gondozó központ a legalkalmasabb hely arra, hogy másfél óra leforgása alatt egyszerre fényképezhessen a látogató jávorszarvast, bölényt, karibut (észak-amerikai rénszarvas), pézsmatulkot, fekete- és grizzly medvét. Továbbutazás a hófödte Kenai-hegység vonulatai között Cooper's Landing, a félsziget lazachorgász és rafting paradicsoma felé. Utazás a Russian river torkolatához Széchenyi Zsigmond nyomán és útmutatásával, fényképszünettel a Russian River Ferry kompnál.  Figyelem! Ez itt a világ legismertebb, legjobb lazachorgász területe – így csoportunk tagjain kívül mindenki hónaljig érõ csizmákban, kezében botokkal és lazacokkal fog közlekedni! Délutáni utazás Seward-ba, a Kenai Fjords Nemzeti Park "kapuvárosába". A város az alaszkai aranyláz kikötõvárosaként született, majd 1957 óta az olajszállító vonalak egyik fõ állomásává vált. A kikötõ mellett található Alaska Sealife Center a valós környezetükben mutatja be az itt élõ halakat és tengeri emlõsöket, s a városban mûködik a nemzeti park információs központja, ahol felkészülhetünk a tengeri és jeges kalandokra. A Széchenyi Zsigmond által is használt és sokszor említett Van Gilder Hotel megtekintése. Éj Seward-ban.
10. nap: A Jégmezõk és gleccserek világa - Hajóval a borjazó gleccsereknél

Ezen a napon két, merõben különbözõ program között választhatnak a résztvevõk.

1. Túra a Harding jégmezõre (9 órás)

Reggeli után vezetés a Kenai Fjords Nemzeti Park szárazföldi bejáratához, az Exit Glacier gleccserhez. Az Exit a hatalmas kiterjedésû Harding Icefild jégmezõ (Több mint 70 km hosszúságú jégmezõ, amelyet csak helyenként szakítanak meg a nunatakok – eszkimó nyelven kiálló, magas hegy) legkönnyebben elérhetõ nyúlványa. 1 órás séta a gleccser lábához, majd az idõjárástól függõen túra a Harding Icefild ösvényen a jégmezõre. Séta és fényképezés az örök jég birodalmában. A jégmezõ több km vastagságú jege 32 db gleccser formájában mozog a fjordok és az óceán felé. (A túra hossza kb. 8 óra, szintkülönbsége 1.000 m.) Ismerkedés a jégmezõk világával. Késõ délutáni leérkezés a gleccser nyelvéhez.

2. Hajózás tengeri nagyvad és gleccser megfigyeléssel (6 órás)

Reggeli után felszállás hajónkra – kihajózással a Kenai Fjords Nemzeti Park nyílt óceáni vizeire. A madárszigetek (pl. lundák) megfigyelése, az útközben alánk kerülõ óriások (kardszárnyú delfinek, hosszúszárnyú bálnák, Steller oroszlánfókák) fényképezésével. Ebéd és frissitõ fogyasztás a fedélzeten. Felhajózás az egyik, borjazó gleccserben végzõdõ fjordon. Az úszó jéghegyek, s a rajtuk élõ fókák – illetve a rendkívüli értékû tengeri vidrák megfigyelése. Szerencsés esetben a fjordokba zuhanó, morajló jégtömbök fotózása. Délutáni visszaérkezés a kikötõbe.

Késõ délutáni – esti utazás Anchorage-ba. Éj Anchorage-ben.
11. nap: Hazautazás


Reggeli látogatás a legnagyobb könyves boltokban (térkép és szakkönyvvásárlási lehetõség).  Jármûveink leadása, majd hazautazás Budapestre. Éj a repülõn.

12-13. nap: Hazaérkezés

Menetrend függvényében érkezés Budapestre.

 

UNESCO Világörökségi helyszínek

Wrangell-St. Elias Nemzeti Park (természeti)

 

ÚJDONSÁG! 2 éj 2 nap Fakultatív Kodiak-sziget hosszabbítás min. 4 fõ jelentkezése esetén az augusztusi csoportban. 1 nap kodiak medve les, helyi vezetéssel!  Részvételi díj 2017. február 1-tõl kérhetõ le.

 

 

Az út idegenvezetõje: Gõgös Norbert

Gõgös Norbert, geográfus, utazásszervezõ, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára.
Az ELTE TFK-n szerzett diplomájának szakpárja: történelem.
Csoportos körutazásainak elsõdleges célterülete Közép- és Belsõ-Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence.
Publikációs témakörei többek között - a törökségi népek és sztyeppei íjfeszítõ birodalmak múltja; a nomád kultúrák néprajza; Észak-Amerika és a sarkkörök természeti földrajza, élõvilága; a magyar földrajzi felfedezések és kutatóutak kultúrtörténete.
Hobbija a munkája és a természetjárás – a Görgényi-havasoktól - Alaszkáig és az Altájig.
Kedvenc városai: A Selyemút nagyvárosai Isztambultól – Szamarkandig.
Kedvenc szállodája: a mongol sztyeppék jurtái.
Kedvenc itala: A jó szívvel adott székely üdvözlõpálinka.
Három kislány boldog édesapja.Amerikai Egyesült Államok (1973)
· Mesa Verde Nemzeti Park (kulturális/1978)
· Yellowstone Nemzeti Park (természeti/1978)
· Grand Canyon Nemzeti Park (természeti/1979)
· Everglades Nemzeti Park (természeti/1979)
· A Függetlenség Csarnoka, Philadelphia (kulturális/1979)
· Redwood Nemzeti Park (természeti/1980)
· A Mamut Barlang Nemzeti Park (természeti/1981)
· Olympic Mountains Nemzeti Park (természeti/1981)
· Cahokia Mounds Állami Történelmi Lelõhely (kulturális/1982)
· Great Smoky Mountains Nemzeti Park (természeti/1983)
· La Fortaleza és San Juan óvárosa Puerto Ricoban (kulturális/1983)              
· Szabadság-szobor (New York) (kulturális/1984)
· Yosemite Nemzeti Park (természeti/1984)
· Chaco Kulturális Nemzeti Történelmi Park (kulturális/1987)
· Monticello és a Virginiai Egyetem Charlottesvilleben (kulturális/1987)
· Hawaii Vulkánok Nemzeti Park (természeti/1987)
· Pueblo de Taos (indián falu) (kulturális/1992)
· Carlsbad Caverns Nemzeti Park (természeti/1995)
· Papahanaumokuakea Tengeri Nemzeti Park (természeti-kulturális/2010)
Lásd még: Kanada és Amerikai Egyesült Államok

Programok:

Fakultatív programok:

- Columbia gleccser kajakozás: 85.500 Ft

- Denali repülés: 135.000 Ft

- Kenai Fjords Nemzeti Park hajózás: 58.000 Ft

Az ár tartalmazza:
Szállást, megadott programokat, helyszíni közlekedést, magyar nyelvû idegenvezetést.

Az ár nem tartalmazza:
- Repülõjegy illetékkel együtt: kb. 450.000 Ft
- Étkezés: mindennap élelem beszerzés bevásárlóközpontokban, élelmiszer költsége kb. 20 USD/fõ/nap
- ESTA engedély díja és ügyintézés: 8.000 Ft/fõ + 5.000 Ft/fõ
- Denali Nemzeti Park helyi busz: kb. 40 USD + 5 USD foglalási díj
- Egyágyas felár: 410.000 Ft
- Belépõk
- Útlemondási biztosítás: 1,5%
- Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás
 
Belépõk várható díjai (nem kötelezõ jellegû, helyszínen fizetendõ):

1./ Denali Nemzeti Park helyi busz: 40,-USD + 5,-USD foglalási díj2./ Seward Alaska Wildlife központ: 20,-USD3./ Anchorage Alaska Native Heritage Múzeum: 20,-USD4./ Big Game Alaska Conservation központ: 20,-USD5./ Columbia gleccser kajakozás: 85.500 Ft6./ Denali repülés: 135.000 Ft7./ Kenai Fjords Nemzeti Park hajózás: 58.000 Ft
 

Amerikai Egyesült Államok leírás

Nagykövetség, konzulátus:

Nagykövetség: Washington
Cím: 3910, Shoemaker Str N.W.
Washington D.C. 20008 elõhívó(1)(202)
telefon: 362-6730
ügyelet: 362-6730
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Simonyi András
fax966-8135
honlap: www.hungaryemb.org

Fõkonzulátus: New York
Cím: 223 East 52nd Street
New York, N.Y.10022-6308 elõhívó(1)(212)
telefon: 752-06-69, 752-06-61, 838-4348
ügyelet: 755-53-48
Fõkonzul: Dr. Horváth Gábor
fax: 755-59-86

Fõkonzulátus: Los Angeles
Cím: 11766 Wilshire Boulevard, Suite 410 Los Angeles, California 90025 elõhívó (1)(310)
telefon: 473-93-44, 473-32-75
ügyelet: 473-93-44
Fõkonzul: Kerék-Bárczy Szabolcs fax: 479-64-43
honlap: lahungcons.50megs.com

Idõzóna:

GMT -5:00 (Kelet) -10:00 (Nyugat)

Telefon:

Magyarországról: 00 1 +
Egyesült Államokból: 011 36 +

Vízum:

Magyar állampolgárokkal szemben vízumkényszer áll fenn.

Oltások:

Alapoltások: Hepatitis A, Polio, Diphtéria, Tetanus, Typhus. Kiegészítõ oltás nem szükséges.

Egyéb fontos tudnivalók:

A nyári idõszámítás néhány államban újabb idõeltolódásokat eredményez.

Külügyminisztériumi ajánlás:

Felhívjuk az Amerikai Egyesült Államokba utazók figyelmét arra, hogy fokozott ellenõrzési rendszert vezetett be az országba történõ beléptetés alkalmával az USA Bevándorlási Hivatala. A belépésre jelentkezõ kettõs állampolgárságú - magyar és afgán, algériai, bahreini, Egyesült Arab Emirátus-i, eritreai, észak-koreai, iráni, iraki, jemeni, katari, libanoni, líbiai, marokkói, ománi, szíriai, szomáliai, szudáni vagy tunéziai -személyeket fokozott ellenõrzésnek vethetik alá, az utasról fényképet készíthetnek, sõt ujjlenyomatot is vehetnek a határon. A fokozott ellenõrzés kiterjedhet azon 16 évnél idõsebb, csak magyar állampolgársággal rendelkezõ férfiakra is, akik a fenti országok valamelyikében születtek.
Az Egyesült Államokba a magyar állampolgár vízum birtokában léphet be. A vízumot a magyarországi lakóhellyel rendelkezõ magyar állampolgárok részére a budapesti USA nagykövetség állítja ki, általában tíz évre. Október 1-tõl felfüggesztik azt a gyakorlatot, amely alapján utazási irodán keresztül is be lehet nyújtani az amerikai nem bevándorló vízum iránti kérelmet. Ennek alapján mindenkinek idõpontot kell kérnie az USA budapesti nagykövetsége idõpontegyeztetõ és információs telefonos forró-drótján, majd személyesen meg kell jelennie interjúra. Akik arra jogosultak, közvetlenül az interjút követõen megkapják vízumukat. A vízumbélyegen jelzik azt, hogy a vízum egyszeri (s) vagy többszöri (m) belépésre jogosít fel. A határon a bevándorlási tiszt tûzi be az útlevélbe a magyar utas által kitöltött fehér színû, I-94 jelzésû beutazó lap megfelelõ részét, amelyet minden esetben az útlevélben kell tartani. E betûzött lapon található pecsét vagy bejegyzés jelzi, hogy a magyar utas meddig tartózkodhat az Egyesült Államokban. Turisták, látogatók esetében ez általában 6 hónap, de ennél kevesebb is lehet.
A magyar utazó útlevelét a bevándorlási tiszt kezeli, és határozza meg az USA-ban tölthetõ idõtartam hosszúságát. Mivel a vízum csupán utazási ígérvény, a belépést a bevándorlási tiszt engedélyezi. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a beutazó csak vízuma - turista, munkavállaló, tanuló stb. - jellegének megfelelõ céllal tartózkodhat az Egyesült Államokban. Az oda-vissza repülõjegy a belépéstõl számított hat hónapnál késõbbi visszautazási idõpontot nem mutathat. Bármilyen csekély, a munkavégzés szándékára utaló gyanú a beléptetés megtagadását és azonnali visszafordítást eredményezhet.
A magyar utazónak a beutazó lap mellett vámáru nyilatkozatot is ki kell töltenie. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az USA-ba tilos élelmiszert bevinni, azt a vámhatóságok elkobozzák.
Egyszeri beutazásra szóló vízummal a kilépés után már nem lehet visszatérni az USA-ba, ezért akár néhány órás kanadai kirándulás esetén is az USA-ba való visszatéréshez megfelelõ vízum szükséges. A vízumon az engedélyezett beutazások számára ("s" vagy "m") a magyar állampolgárnak különös figyelmet kell fordítania.
"Az általános amerikai vízumszabályok lehetõvé teszik, hogy az érvénytelen útlevélben található érvényes USA-vízummal és új érvényes útlevéllel be lehessen utazni. Azonban felhívjuk az Amerikai Egyesült Államokba utazók figyelmét, hogy a beutazási célnak összhangban kel állnia a vízum típusával és az útlevél fajtájával."
Ajánlatos, hogy a beutazók fokozottan figyeljenek arra, hol vásárolnak, és lehetõleg mások számára nehezen hozzáférhetõ helyen tartsák értékeiket. Amennyiben a turista gépkocsit vezetve kíván eljutni úti céljáig az Egyesült Államokon belül, azt nemzetközi jogosítvány birtokában teheti meg. A sebességkorlátozással kapcsolatos elõírásokat - melyek államonként és államokon belül is eltérõek lehetnek, általában 55-65 mérföld/óra az engedélyezett felsõ sebességhatár - be kell tartani.
A magyar turista, látogató esetében gyakran felmerülõ, a Bevándorlási Hatóság (INS) hatáskörébe esõ kérdés a tartózkodás idõtartamának hosszabbítása, melyet a tartózkodási hely szerint illetékes bevándorlási hatóságnál kezdeményezhet. Felhívjuk a figyelmet az útlevélbe tûzött beutazó lapon szereplõ határidõ pontos betartására, mert ennek figyelmen kívül hagyása rendkívül kellemetlen következményekkel járhat. Az ország törvényei az engedélyezett idõn túli tartózkodást bûncselekménynek tekintik, következésképpen az INS emberei a lejárt tartózkodási engedéllyel közlekedõ külföldit letartóztatják, és 1-3 hónapos idegenrendészeti fogdában vagy közbûntényes elítélteket szankcionáló börtönben töltött õrizetes fogság után, a bírói döntésnek megfelelõen kiutasítják vagy kitoloncolják. Ez a döntés általában a túltartózkodás miatt elmarasztalt személy amerikai vízumának érvénytelenítésével és az országba történõ beléptetésének 5-10 évre szó megtagadásával jár együtt. Az illegális munkavállalásért hasonló, illetve még szigorúbb szankciókat szabhat ki a bíróság.
Az ország valamennyi határátkelõhelyén a korábbinál is szigorúbban ellenõrzik a beutazási és tartózkodási feltételek teljesítését. Felhívjuk az Egyesült Államokba, de fõként New Yorkba vagy Washingtonba utazók figyelmét, hogy kinntartózkodásuk során fokozott mértékben tájékozódjanak az amerikai hatóságok felhívásairól és az ajánlott óvintézkedéseket saját érdekükben tartsák be.
Utazás megosztása: