X

Weboldalunkat jelenleg
54 látogató böngészi

Erdély körutazás - A Hargita legszebb tájain októberben
TOSCANA – Cinque Terre-Veneto akciós körutazás busszal októberben 94.900 Ft/fő-től
Októberi Akciós Nyaralások Törökországban - már 86.990 Ft/fő-től Ultra AI ellátással
ŐSZI SZÜNET GRAN CANARIA PLAYA DEL INGLÉS TENGERPART - 219.900 Ft/fő-től
NAGYKÖRÚT DÉL-KÍNÁBAN - JANGCE HAJÓÚTTAL már 549.900 Ft-tól 2016. okt. 27-től vagy 2017. ápr. 15-től

Bejelentkezés

Amennyiben rendelkezik már Télen-Nyáron fiókkal, írja be e-mail címét és jelszavát. Vagy jelentkezzen be Google (Gmail), vagy Facebook fiókjával!

E-mail:
Jelszó:
Szövegrészlet:
Ország:
Úttípus:
Szállástípus:
Utazási mód:
Ellátás:
Ár:
Indulási idő: -
NyaralásEgzotikus utazásKörutakAkciós utakSíelés
Oldalunkon jelenleg 30.767 utazás és 531.416 indulási időpont szerepel
Úttípusok
Előfoglalás 2017 nyár
Körutazás
Városlátogatás
Egzotikus utazás
Hajóutak
Repülőjegy
Bibione apartmanok
Síelés 2017
Hütték
Autóbérlés
Szilveszteri utak 2016
Akciós olasz apartmanok
Német és osztrák utazási irodák ajánlatai
Akciós hajóutak
Aktuális
Törökország előfoglalási akciók
Egzotikus utak 2016-2017
Last Minute
Akciós utak lapozó
Akciós nyaralás
Akciók egy helyen
Egyiptom nyaralás
Törökország nyaralás
Március 15. utazások
Húsvéti utak
Maldív-szigetek akció
Karnevál
Síbérlet az árban
Görögország last minute utak
Akciós síutak 2017
Pünkösd
Blog
Futball jegyek
Advent 2016
Karácsonyi utazások 2016
Szilveszteri síutak 2016-2017
Kenya utazás
Korfu bulibusz 2016
Foci EB 2016
Partnereink
Információk
NAV közlemény
Általános információk
Foglalási információk
Adatvédelmi nyilatkozat
Országinfók
Rólunk
Kapcsolat
Gyakran ismételt kérdések
Utasbiztosítás
Reptéri parkolás
Utazás előtt
Partnereink
Térkép
Útvonal tervezők
Valuta árfolyamok
Időzónák
Egészségügyi tanácsok
Mit csomagoljunk?
Hójelentés
Sítérkép és síbérlet 2016 - 2017
Autóbérlés
Sípályák és felvonók
Valuták
KHB valuta eladási árfolyamok
ValutaEgys.Ft.
GBP1369.92
CHF1292.59
USD1282.1
CZK112.08
EUR1316.84
HRK143.47
Frissítve: 2016.09.29. 09:09

Forrás: K&H Bank
További árfolyamok


További ajánlataink: Erdély   Románia  

Megosztás a Facebook-on
Megosztás a Twitteren

Barangolás Erdélyben I.

?


Értékelés:0 / 6      Értékelje Ön is!
Vélemények:Véleményezze Ön először!
Utazás azonosítója:477623
Úttípus:Körutazás
Szállás:Program szerint
Utazási mód:Autóbusz
Időtartam:7 nap/ 6 éj
Ellátás:Félpanzió
Az ár tartalmazza:* autóbuszos utazás
* szállás
* program szerint ellátás
* felsorolt programok
* idegenvezetés
Az ár nem tartalmazza:* belépődíjak
* biztosítások

Sajnos ehhez a programhoz jelenleg nincs indulási időpontunk!
Munkatársaink szívesen segítenek Önnek megtalálni a megfelelő utazást, kérjen tőlünk ajánlatot most:

Név: *
E-mail: *
Telefon: *
Indulás: *-tól éjszakára
Utasok: * felnőtt és gyermek
Az alábbi mezőbe írhatja megjegyzését (elhelyezési igény, ellátás, stb.):
Írja be a képen látható karaktereket! Mi ez?


Leírás

Ez az inaktív utazás indulási időpontok hiányában egy ideje nem frissült, ezért a leírásban szereplő információk elavultak lehetnek!

Utazás: légkondicionált autóbusszal.
Szállás: Farkaslakán és Magyarlónán a faluturizmus keretein belül magánházaknál különbejáratú kétágyas szobákban fürdõszoba használattal. Az erdélyi magyar házigazdák hagyományos vendégszeretetére számíthat minden kedves idelátogató, aki a falusi életformát kívánja megismerni.
Ellátás: reggeli a magánházaknál. Házias estebédek Magyarlónán a házaknál, Farkaslakán a Gordon falusi vendéglõben. A tájra jellemzõ ízek.

BARANGOLÁS ERDÉLYBEN

1. nap: Budapest - 4-es foút - Püspökladány Ártánd (határállomás) -Nagyvárad (római katolikus székesegyház, kincstár, Szt. László-emlékek) - Királyhágó (rövid piheno) - Kalotaszeg: Kalotaszentkirály(látogatás egy magyar portán, népviselet, Ady-emlékfa, egy pohár házipálinka) - szállás Magyarlónán.

2. nap: Magyarfenes - Kolozsvár (Mátyás király szülõháza és szobra, Szt. Mihály székesegyház, Házsongárdi temetõ, Farkas utcai református templom címergyûjteménye) - Tordai-hasadék (gyalogtúra a romantikus sziklaszorosban) - Székelyföld: Marosvásárhely (Rózsák tere, Kultúrpalota, a legnagyobb székely templomerõd) - szállásFarkaslakán.

3. nap: Farkaslaka (Tamási Áron szülõháza és sírja) - Parajd (sóbánya, Áprily Lajos emlékház) - Szováta (júliusban, augusztusban fürdés a Medve-tóban, séta a fürdõvároskában és a sósziklákhoz) - Korond (ismerkedés a székely fazekassággal, vásárlási lehetõség) - szállás Farkaslakán táncház, székely népviselettel.

4. nap: Görgényi-havasok: Bucsin-tetõ (rövid pihenõ) - Gyergyói-medence: Gyergyószárhegy (a Lázár-grófok reneszánsz kastélya, ahol Bethlen Gábor is gyermekeskedett, az alkotótábor kiállítása) - Gyergyói-havasok: Pongrác-tetõ - Békás-szoros, Gyilkos-tó (séta a vadregényes szorosban és a legendákkal átszõtt tónál) -Gyergyószentmiklós (rövid séta a székelyek és örmények városában) - szállás Farkaslakán.

5. nap: Hargita hegység - Csíksomlyó (ferencesek kegytemploma, csodatévõ Szûz Mária szobor, rövid túra a Jelenések-hegyére, borvízforrás) - Gyimesek (Ezeréves határ a csángók földjén) - Csíkszereda (a központ régi része) - Máréfalva (székelykapuk) -Székelyudvarhely (Vasszékely szobor, Hõsök parkja, fõtér, Székelytámadt vár) - Szejkefürdõ (Orbán Balázs kopjafás sírja) - szállás Farkaslakán (zenés táncos búcsúest).

6. nap: búcsú Farkaslakától - Fehéregyháza (az 1849. július 31-i csata emlékmuve, Petofi-múzeum) - Segesvár (séta az osi szász település és vár ódon hangulatú utcáin) - Torockó (a “régi” falu a Székelyko alatt, múzeum: népviselet, néprajz, korabeli vasművesség) - szállás Magyarlónán.

7. nap: Magyarfenes – Körösfo (varrottasok, vásárlási lehetoség) - Bánffyhunyad (jellegzetes kalotaszegi fatornyú templom kazettás mennyezettel) - Nagyvárad (séta a belvárosban Ady Endre nyomdokain) - Ártánd (határállomás) - Püspökladány - 4-es foút - Budapest. Érkezés az esti órákban.

Az ár a belépõket nem tartalmazza! (Erre kb. 120 RON szükséges.)

Találkozó: az indulás napján reggel 07.00 órakor Budapesten, a Déli pályaudvar CBA élelmiszeráruház felõli oldalán (Mercure hotel mögött).
További felszállási lehetõségek: Cegléd - 4-es út (Shell kút), Szolnok - Szajoli kijáró (MOL kút), Püspökladány - MÁV állomás, Berettyóújfalu - MOL kút, illetve az útvonal figyelembevételével elõre egyeztetett helyen.
A Télen-Nyáron.hu utazási iroda Magyarország legnagyobb utazási adatbázisával várja látogatóit, több mint 10.000 utazás között válogathatnak a nap 24 órájában. Amennyiben nincs pontos elképzelése, hogy Románia mely régiójába utazna lépjen kapcsolatba kollégáinkkal ajánlatkérés, vagy új szolgáltatásunkkal a chat segítségével. Utazásszervező partnereink legfrissebb Románia last minute ajánlataival a lehető legolcsóbban juthat el Románia legszebb tájaira.

További ajánlataink: Erdély   Románia  


Ország leírás

Országnév: Románia
Népesség: 23,7 millió fő
Kiterjedés: 238 391 km² (ebből víz 3 %)
Éghajlat: Éghajlata túlnyomórészt mérsékelt kontinentális (hideg tél, meleg nyár). A Kárpátok vonulatai és a Fekete-tenger partvidéke között jelentős hőmérséklet- és csapadékbeli különbségek vannak. A januári átlaghőmérséklet -2°C, a júliusi 22°C. Az évi átlagos csapadékmennyiség 650 mm, a D-i Kárpátokban 1200 mm, K-en 600 mm, a Duna deltájában 370 mm.
Főváros: Bukarest
Lakosság: román 89,5%, magyar 6,6%, roma 2,5%, ukrán 0,3%, német 0,3%, orosz 0,2%, török és tatár 0,2%, egyéb 0,4%
Hivatalos nyelv: román
Vallás: Román Ortodox Egyház tagja (87 %), katolikus (5,4 %), protestáns (3,7 %), evangélikus, muzulmán.
Időeltolódás: UTC +2/+3
Pénznem: Román lei (RON)= 100 bani
Vízum: Magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak Romániába.
Borravaló: A vendégllőben a számla felkerekítése, a taxi esetén a viteldíj felkerekítése a szokás; a hordár 1$-t kap csomagonként.
Történelem:
A románok csak a tatárjárás után kezdtek szerepelni a forrásokban. A 13. századtól három jól elkülönülő területen éltek: Havasalföldön, Moldvában és Erdély egyes részein.
Középkori elnevezésük a vlach (ejtsd: vlah) volt.
A Havasalföldön és Moldvában kialakuló román fejedelemségek a 14. században a Magyar Királysággal álltak hűbéri viszonyban, majd kivívták önállóságukat. A 16. századig független államok voltak, majd több mint három évszázadon át az Oszmán Birodalom fennhatósága alatt álltak, de belső autonómiával rendelkeztek.
A 19. század második felében a nemzetközi események következtében (krími háború) Havasalföld és Moldva függetlenné váltak a törököktől. A két fejedelemség 1862-ben egyesült. Az új ország neve Románia lett, Bukarest fővárossal. A parlament 1866-ban Hohenzollern Károly porosz herceget választotta fejedelemmé, aki 1881-ben I. Károly néven az ország első királya lett, és - a román alkotmány szerinti korlátozott jogkörrel - 1914-ig uralkodott.
A 20. század elején a román nemzeti mozgalom a királyságbeli és az erdélyi románság egyesítését tűzte ki célul. Románia 1916-ban az Antant oldalán belépett az I. világháborúba, és 1918 végén, az Osztrák-Magyar Monarchia katonai és politikai összeomlásakor elfoglalta Erdélyt és Kelet-Magyarország egy részét.
Az I. világháborút lezáró békeszerződés értelmében Románia része lett Erdély, Bánság keleti része (Temesi-bánság), az Alföld egy vékony sávja (Partium), Máramaros, Krassó-Szörény és Bukovina, valamint a cári Oroszországtól elfoglalt, nagyrészt román lakosságú Besszarábia.
Románia egy részét 1940-ben a Szovjetunió ismét magához csatolta, ez a terület lényegében ma Moldova, illetve kis része Ukrajnához tartozik.
Románia a németek oldalán részt vett a II. világháborúban, a keleti fronton több román hadsereg harcolt. A II. világháború pusztításaiban körülbelül 800.000 civil és katona vesztette életét Romániában.
1944. augusztus 23-án, amikor a szovjet csapatok elérték a román határt, a katonai diktatúra megdőlt és Románia sikerrel kiugrott a háborúból, amit a szövetségesek oldalán fejezett be. Észak-Erdély és a Székelyföld ismét Románia részévé vált. 1944-45-ben Magyarországon 27 román hadosztály harcolt a szovjetek oldalán.
A II. világháború után az ország a Szovjetunió erős nyomása alatt a kommunista tömb része lett. A szovjet csapatok kivonulása után az ország önálló külpolitikát folytatott. A 60-as években gazdasági kapcsolatot épített ki a nyugati világgal, és fontos közvetítői szerepet játszott a nemzetközi politikában, például békeközvetítő szerepet vállalt az 1967-es arab-izraeli háborút követő közel-keleti rendezési folyamatban. Ezzel az ország jelentős nemzetközi tekintélyre tett szert.
1965-től Nicolae Ceauşescu irányította az országot, aki a belpolitikai életben személyi kultuszt és totális diktatúrát épített ki. Ceauşescu diktatúrájában kulcsszerepet kapott a kommunista titkosrendőrség, a Securitate. Az elért gazdasági színvonal fenntartása érdekében a 70-es években az ország jelentős hiteleket vett fel az IMF-től és a Világbanktól. 1989-ig Románia sikeresen vissza is fizette a nyugati államadósságokat. Ennek ára azonban a mély gazdasági válság és a lakosság teljes elszegényedése volt.
Ceauşescu több évtizedes hatalmának az 1989. december 22-én kitört romániai forradalom vetett véget. A véráldozatot is követelő népfelkelés a kommunista rendszer megdöntését eredményezte. A Ceauşescu-házaspár kivégzésének a médián keresztül az egész világ szemtanúja lehetett. A hatalmat a Nemzeti Felszabadítási Front vette át, amely többpártrendszeri választásokat és parlamenti demokráciát vezetett be az országban, bár az egykori kommunisták a demokratikusan választott kormányban is megmaradtak.
1990-től 1996-ig az országot a Nemzeti Felszabadítási Frontból kivált politikai pártok koalíciója kormányozta Ion Iliescu államelnök vezetésével. Ezt az 1996-os választásokon ellenzéki győzelem és az Emil Constantinescu által vezetett koalíció kormányzása követte, majd 2000-től újra Iliescu és tábora volt hatalmon. Románia 2004-ben csatlakozott a NATO-hoz.
A 2004-es elnökválasztást Traian Băsescu nyerte meg. A kormányfő Călin Popescu Tăriceanu, kormánya a Demokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt, Konzervatív Párt és az RMDSZ koalíciójára épül. 2005-ben tárgyalások kezdődtek Románia csatlakozásáról az Európai Unióhoz, amire 2007. január 1-jén kerül sor.

Közlekedés: Románia 2005. január 15-ével matricás úthasználati díjat léptetett életbe a romániai úthálózatot használó gépjárművek számára. Értéke az autó osztályától, engedélyezett összsúlyától és károsanyag-kibocsátási szintjétől függ.

Elektromosság: 220 V
Kultúra: Románia számos műemléke, természetvédelmi területe része az UNESCO világörökségnek köztük Máramaros fatemplomai, a bukovinai kolostorvidék, az ókori dák várak Moldvában, Szászföld és Székelyföld erődtemplomai és a Duna-delta.
Sportolási lehetőségek:
Romániában remek adottságú, de kevésbé kiépített, illetve karbantartott, s ennek megfelelően az európai átlagnál olcsóbb pályák várják a sízőket. E minősítés alól Brassó-Poliana kivétel, a legismertebb romániai síparadicsomban kitűnő pályák, komplex szórakozási és kikapcsolódási lehetőségek vannak. A sorban Predeal és Sinaia következnek, valamivel szerényebb kínálattal.
Erdély elsősorban a sítúrázás hívei számára jelenthet csábítást- itt gyakorlatilag minden korlátozás nélkül megválaszthatók a sípályák.

Főbb látnivalók:
Bukarest
Az 1930-as években a fákkal szegélyezett bulvárjainak és „fin de siecle" építészetének köszönhetően Bukarestet „kis Párizsként" emlegetik. A hasonlóság annál szembetűnőbb, mivel itt, a Kisseleff sugárúton - amely a Champs Elysee-nél egy kicsit hosszabb - a francia főváros Diadalívének hű másolata látható. A városban számos nevezetes templom és palota várja a látogatókat. Rangos városi múzeummal, falumúzeummal, kerámia és történeti múzeumokkal is rendelkezik a román főváros.

Erdély
Erdély a középkorban Magyarországhoz tartozott, majd a 16. század második felétől több mint egy évszázadig Erdélyi Fejedelemség néven a magyar fejedelmek gyakorlatilag önálló államként kormányozták. A 17. század végétől a Habsburg Birodalom tartománya volt, nagyfokú autonómiát élvezve. 1867-től több mint fél évszázadig az Osztrák-Magyar Monarchián belül Magyarország szerves részét képezte.
Erdélyben a románok a 18. századtól egyre nagyobb számban éltek, a 20. század elején pedig az összlakosságon belüli arányuk már meghaladta az 50%-ot. A 18. századtól kezdve elindult az erdélyi románok önállósodási törekvése, ennek része volt a Hória-féle lázadás, majd az 1848-49-es szabadságharcban a császári seregek oldalán való részvételük.

Temesvár
Temesvár az elsők városa: az első, Romániában hivatalosan bejegyzett sörgyár működtetésével büszkélkedhet (1718); a Monarchia első kivilágított városa (1760). Bolyai János itt fektette le a nem euklédeszi geometria alapjait; Johann Strauss itt tartotta az első koncertjét Bécsen kívül. Temesvár az első európai város, amelynek utcáit villamosították (1884); a világon az első villamossín-hegesztő gép feltalálása ide kötődik. Az egyetlen város Európában, ahol három (román, magyar és német) színház is játszik; az 1989-es forradalom kiindulópontja, és így a kommunizmus alól elsőnek felszabadult város az országban.
Főbb látnivalók: Piaţa Unirii, Ortodox katedrális, Római katolikus dóm, Szerb ortodox püspökség, Zsinagóga, Városháza.

Nagyvárad
Románia nyugati felében, a magyar határtól 12 kilométerre fekvő, 206.527 lakosú nagyváros. Bihar megye (judeţul Bihor) székhelye a Sebes-Körös partján fekszik. A századfordulón „Pece-parti Párizsnak" nevezett város építészete ma is őrzi a kor különböző stílusainak elegyedéséből származó varázsát. Nagyváradon békésen él együtt az eklektika és a szecesszió, a barokk és a román, vagy éppen a neoklasszikus és a neoromán stílus. A lakosságot több etnikai csoport alkotta és alkotja, ami szintén rányomja bélyegét a város arculatára. Nagyváradhoz fűződik Szent László király kultusza, hiszen a várban emelt székesegyházba temették el a szentté avatott királyt.

Nagyszeben
Nagyszeben egyike a legszebb és legjobb állapotban megmaradt történelmi városoknak Romániában és talán Európában is. A középkori város viszonylag épségben élte túl a két világháborút és a kommunista rendszert. 2007-ben Európa kulturális fővárosa lesz.
Főbb nevezetességei: Nagytér, Kistér, Hazugságok hídja, az Aranyosok sikátora, Brukenthal Palota, Huet tér, Haller-ház, Fileck-ház, Várostorony - Nagyszeben szimbóluma, Kék Ház, Természetrajzi Múzeum, Emil Sigerus Falusi Néprajzi Múzeum, Gyógyszerészeti Múzeum,
Franz Binder Néprajzi Múzeum, Zsinagóga, Evangélikus templom, Ortodox katedrális.

Marosvásárhely
A város Maros megye székhelye, hajdan Marosszék, majd Maros-Torda vármegye központja volt. A Maros felső folyásán, a Poklos-patak torkolatában, a Somos-tető tövében fekszik 330 m magasságban.
Főbb nevezetességei: Vár, Református vártemplom, Kultúrpalota, Teleki Téka, Katolikus templom, Ortodox katedrális, Görög katolikus székesegyház, Természetrajzi Múzeum, Zsinagóga, Tholdalagi-palota, Teleki-ház, Református temető, Bolyai Farkas Elméleti Líceum, a Bolyaiak emlékműve, Somos-tető, Avram Iancu lakóháza, Minorita templom.

Bánffyhumyad
Bánffyhunyad földrajzi elhelyezkedése és mérete folytán Kalotaszeg központjának számít. A 8000 lakosú város régi település, lakóinak egy részét tatár eredetűnek tartják. Kereskedelme igen élénk, a havasi lakosság itt cseréli ki a terményeit. A környező nagy erdőségek miatt főleg faipara fejlődik. A város központjában álló, nagyméretű református templom Árpád-kori eredetű. Egykor Szent Erzsébetnek szentelték. Szentélyét a Bánffyak 1483-ban, kőtornyát a XV-XVI. században építették.

Arad
Arad mindig vegyes lakosságú település volt, magyarok, románok, szerbek, zsidók, németek és szlovákok lakták. Több, ma is álló jeles épület készült a millenium éve előtt és közvetlenül utána: Kultúrpalota, Minorita templom, Evangelikus (Vörös) templom, Színház, Városháza. Legrégibb kőalkotás Nepomuki Szent János szobra és a szerb templom.

Ploiesti (Havasalföld)
Egyike az igazán nagy ipari városoknak. A Bukarest-Erdély főútvonalon Bukaresttől 60 km-re fekvő Ploiesti Románia nagy olajvárosa. Finomítójának köszönhetően Bukarest lett a világon az első gázzal világított város.
Főbb nevezetességei: Neoklasszikus Kulturpalota, Humánbiológia Múzeum, Olajmúzeum, Történelmi Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Óramúzeum, Ortodox katedrális.

Kapcsolódó utazási ajánlatok

Szilveszter Székelyföldön - szászföldi ízelítővel83.800 Ft / 5 nap
Észak-Erdély: Máramaros, Moldva, Bukovina59.900 Ft / 5 nap
Erdély téli arca53.910 Ft / 5 nap
Erdélyi barangolásokVálasztott indulás szerint
Erdély kincsei59.900 Ft / 5 nap
Szilveszter a székelyeknél – Farkaslaka59.900 Ft / 5 nap
Zárva
Ajánlatkérés
Nem találta ajánlataink között álmai útját? Kérjen egyedi ajánlatot! Ehhez csupán néhány adatra van szükségünk, hogy kollégáink elkészítsék a kívánságainak leginkább megfelelő ajánlatokat.
Rólunk
Asszisztencia
GY.I.K
Travel Guard utasbiztosítási feltételek
Kapcsolat
Hírlevél feliratkozás
E-mail cím:
Biztonsági kód:
Üzenetküldés
Országok
Bulgária
Ciprus
Egyiptom
Görögország
Horvátország
Málta
Olaszország
Spanyolország
Tunézia
Törökország
Az oldalt készítette: Creator X Studio - www.creatorx.hu
megKERESŐ

Kollégáink megKERESIK Ön helyett a legkedvezőbb árat a kért utazásra és emailben elküldik ajánlatunkat!

Név: *E-mail: *
Telefon: *Indulás: *