Fjordok közt a Skandináv-félszigeten

Norvégia utazás

Sajnos ez az utunk inaktív, nem rendelkezik egyetlen aktív indulási időponttal, árral sem!
Kérjük, válasszon egy másik utazást, vagy kérjen irodánktól ajánlatot!
Fjordok közt a Skandináv-félszigeten
Fjordok közt a Skandináv-félszigeten
Utazás azonosító:4100051
Utazás típus:Körutazás
Szállás:Program szerint
Utazás módja:Repülővel
Ellátás:Reggeli
Az utazás ára tartalmazza:* utazás
* a leírásban felsorolt programok
* megadott ellátás
* útlemondási biztosítás
Az utazás ára nem tartalmazza:* BBP biztosítás
* vízum (vízumköteles ország esetén)
* fakultatív kirándulások
* belépõk
* a leírásban felsorolt azon díjak, melyeket az alapár nem tartalmaz
Ajánlatot kérek (kötelezettség nélkül)
Ingyenes visszahívást kérek
Hasonló utazások:
Norvégia Körutazás Kereső

Norvégia Körutazás, Fjordok közt a Skandináv-félszigeten

Tenger ölelésében: Koppenhága, Oslo, StockholmVadregényes fjordok és több száz vízesésHajózás hegyekkel körbeölelt fjordokonÓceánjáró hajóval Norvégia és Dánia közt

1. nap: Szeged (Pécs, Debrecen) – Budapest – Ausztria – Németország (950 km)

Reggeli indulás, utazás Ausztrián keresztül Németországba. Közben rövid kitérõt teszünk a Walhallához, ahol megtekinthetjük a híres emberek csarnokát, szobrait. Este szállás, aki akar a helyszínen tud vacsorázni is,

2. nap: Fulda – Hamburg – Lübeck (480 km) Repülõs utasoknak Bp. – Hamburg

Reggeli után Hamburg felé indulunk. Repülõs utasaink reggel Budapestrõl Hamburgba repülnek. (Menetrend/forgalom függvényében várakozás elõfordulhat). Délután csatlakozás a buszos csoporthoz. Már repülõs utasainkkal együtt rövid buszos városnézés Hamburgban: kikötõi negyed, belváros… Ezt követõen Lübeckbe utazunk, ahol gyalogos városnézés. Az óvárosa az UNESCO Világörökség listáján is szerepel. Megtekintjük a Mária-templomot, a Buddenbrook-házat, a különbözõ stílusokat magán viselõ városházát, és a Holstentort. Szállás.

3. nap: Rodby – Koppenhága – Svédország (620 km)

Reggel kompátkelés Puttgarden-Rodby között. Dániai szigeteket érintve haladunk keresztül az országon. A déli órákban Koppenhágába érkezés. A dán fõvárosban városnézés: Amalienborg-palota, mely a királyi pár otthona, városháza, Stroget, Nyhavn-kikötõ, Christiansborg, és a közismert "Kis hableány" szobor, mely Dánia jelképe. Városnézés után Európa leghosszabb hídján kelünk át Svédországba. Szállás már Svédországban.

4. nap: Stockholm (320 km)

Ezt a napot a svéd fõváros megtekintésére szenteljük. Busszal bemegyünk Stockholmba. Programunkat a Gamla Stan-on kezdjük. Ezen a szigeten van többek közt az óváros, a Királyi palota, a Parlament és a Koronázó templom. A királyi palota termei meseszépek. Szabadidõ alatt, aki szeretné meg is tekintheti ezeket. Impozáns látvány a tengerpartra épített Városháza is. Folytatva a városnézésünket bemegyünk a modern városrészbe. Lefényképezhetjük a Nobel díj átadásnak helyet adó épületet, a piacteret és a sétálóutcát. Tiszteletünket tesszük a meggyilkolt miniszterelnök, Olof Palme sírhelyénél is. Este foglaljuk el szállásunkat a város közelében.

5. nap: Oslo (530 km)

Reggeli után indulás a norvég fõvárosba. Látványos, fenyõerdõkkel és tavakkal színesített tájon halad autóbuszunk. Osloba történõ megérkezésünk után gyalogos városnézés. Láthatjuk a Királyi palotát, a Parlamentet, a Nemzeti Színház és az Egyetem épületét. A monumentális városháza belsõ tere modern freskókkal díszített. Itt szokták átadni a Béke-Nobel-díjat. Az épület elõtt láthatjuk a szép Oslo-fjordot. Ezt követõen kimegyünk a különleges Vigeland-szoborparkba. Több mint 100 különlegesebbnél-különlegesebb szobor található itt. Napunk zárásaként a híres Skanzent tekintjük meg. A Skanzenben az északi építészet különleges, több száz éves házai láthatóak. Ezt követõen elfoglaljuk osloi szállásunkat.

6. nap: Közép-Norvégia – fjordi hajózás – Hardanger-fjord (345 km)

Reggeli után folytatjuk utunkat Közép-Norvégiába. Haladunk a csodaszép Tyri-fjord mentén. Az út során gyönyörködhetünk a panorámában. Szinte megszámlálhatatlan a vízesések száma. Egymást érik a gyorsfolyású patakok, érdekes hegyi tavak. Több fotószünetet is tartunk. A Hallingskarvet-hegység lábánál haladva megérkezünk a Sogne-fjordhoz, amely a leghosszabb és legmélyebb fjord a világon. Fläm faluból lehetõség nyílik fakultatív programként 2 órás csodálatos hajóútra az Aurlands-fjordon. Különleges élmény a meredek sziklafalak közt a keskeny, de nagyon mély fjordon hajózni. A hajózás során láthatjuk a híres Stalheim-kanyont, a különleges, vadregényes tájat, rengeteg vízesést és meredek sziklafalakat. Az út egyik csúcspontja ez a hajókázás. Fakultatív fjordi hajózás: 14.000,- Ft. Visszaszállunk a buszba. A nap további részében is számtalan szép vízesést láthatunk. Szállásunk egy csodás fekvésû településen lesz (2 éj)

7. nap: Bergen – Hardanger-fjord (300 km)

Délelõtt utazás a Hardanger-fjord mentén. Leírhatatlan az a látvány amit utunk során tapasztalunk; a kanyargó patakok, hangulatos zuhatagok, csodálatos hegyvonulatok. Délután városnézés Bergenben: Bryggen – a világörökség része –, halpiac, kikötõ. Aki akar a szabadprogram alatt, felmehet a város fölött található kilátóhoz, melyrõl mesés látvány nyílik a városra és az óceánra. Koraesti órákban érkezünk vissza szállásunkra.

8. nap: Hardanger- fjord – Stavanger - behajózás (270 km)

Indulás után most is több mint 100 km-en keresztül a fjordok mentén haladunk és gyönyörködünk a tájban. Több alkalommal tartunk fotószünetet. Odda után Nyugat-Norvégia tavakkal és fenyõerdõkkel övezett tájain megyünk keresztül. A nap során ismét meggyõzõdhetünk arról, hogy Norvégia a legszebb skandináv ország. Itt halad keresztül a Skandináv-hegység és láthatunk hófödte csúcsokat, gleccsert, vízeséseket, fjelleket, erdõkkel övezett tavakat. Délután ismét elérjük a fjordok vidékét. Lesz olyan, amelyiken hajón fogunk átkelni. Egy életre szóló élmény a norvég fjordvidék látványa. Este Stavangerben gyalogos séta. Stavanger Nyugat-Norvégia kereskedelmi és gazdasági központja, az ország negyedik legnagyobb városa. Óvárosában található Európa egyik legnagyobb faházakból álló épületsora. Ha valaki Norvégiába megy, ezt a várost látnia kell. Este bekompolás. Szállás a hajón 4 ágyas (igény esetén 2 ágyas) tusoló/ WC-s belsõkabinokban.

9. nap: Hirtshals (Dánia) – Németország – Magdeburg (780 km)

Repülõs utasoknak: Hamburg – Bp.

Éjszaka kompátkelés az Atlanti-óceánon egy kb. 10 szintes tengerjáró hajóval (éttermek, bár, disco, üzletek). Reggeli a hajón. Dániába érkezésünk után, Dél felé haladunk. Este a repülõs utasok Hamburgból hazarepülnek Budapestre. A buszos utasokkal folytatjuk utunkat szálláshelyünkre, mely Magdeburgnál lesz.

10. nap: Németország – Prága - Budapest (900 km)

Reggel indulás és folyamatos utazás rövid pihenõkkel Csehországon keresztül Magyarországra. Késõesti órákban hazaérkezés. Budapest után mindenkit a felszállási helyére szállítunk.

Norvégia leírás

Országnév: Norvég Királyság
Népesség: 4,6 millió fõ
Lakosság: norvég, számi (20 000 fõ)
Kiterjedés: 385 199 km² (ebbõl víz 6, 00 %)
Éghajlat: Norvégia éghajlata nagy ingadozásokat mutat évrõl-évre, különösen a legészakibb részeken, melyek a mérsékelt égöv szélén húzódnak. A legalacsonyabb hõmérsékletet, -51°C-ot, az észak-norvégiai Kárá±johka-Karasjokban mérték. Az éves átlaghõmérséklet a nyugati part mentén mért 8°C és a hegyekben regisztrált fagypont alatti hõmérséklet között ingadozik. A legnagyobb hidegeket januárban és februárban mérik, a legnagyobb melegeket pedig július közepén regisztrálják az ország belsejében. A part mentén és a hegyekben valamivel késõbb köszönt be az igazi nyár. A hegyektõl keletre fekvõ részeken lehulló csapadék éves átlaga 300 mm alatt marad. A tenger felõl érkezõ legnagyobb csapadékmennyiség Norvégia nyugati partjai mentén hull, és akár az éves 3 000 mm-t is elérheti. A legfontosabb mezõgazdasági területeken 500 és 1 000 mm között van az éves csapadékmennyiség, és a legtöbb esõ júliusban és augusztusban hull.
Fõváros: Oslo
Hivatalos nyelv: norvég
Vallás: Norvégiában a vallás gyakorlása többnyire a magánszférához tartozik. A lakosság mintegy 88 százaléka tagja a norvég államegyháznak, azonban csak 10 %-a vesz részt havi egy alkalomnál gyakrabban istentiszteleten vagy más hitélethez kapcsolódó rendezvényen. Norvégiában az evangélikus-lutheránus egyház képezi a hivatalos protestáns államegyházat. A lakosság mintegy 5,9 százaléka egyéb vallási közösség tagja, 6,2 százaléka pedig nem tartozik semmilyen vallási felekezethez. Az államegyházon kívül a legnagyobb vallási és világnézeti csoportosulások sorrendben: a humanista mozgalom, melyet a Norvég Humanista Társaság (63 000) képvisel, az iszlám (60 000), a pünkösdista mozgalom (45 000), a római katolikus egyház (40 000), az evangélikus-lutheránus szabad egyház (20 000), a metodisták (13 000) és néhány kisebb szabad egyház.
Idõeltolódás: UTC +1 (NYISZ: +2)
Pénznem: Norvég korona (NOK)
Vízum: Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak Norvégiába, és legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak engedély nélkül az ország területén.
Borravaló: Vendéglõben 10%, ha nincs feltüntetve a kiszolgálás díja; a hordárnak 1$-t szokás adni csomagonként. A taxi esetén a viteldíj felkerekítése jellemzõ.
Történelem:
A mai Norvégia területén elhelyezkedõ kis királyságokat meghódítva Széphajú Harald 872-ben megalapította az egységes norvég államot.
A merész viking hajósok felfedezték és benépesítették Izlandot. 1000 körül eljutottak Grönlandra és az észak-amerikai partokra is. A 13. században sikerült megszilárdítani a királyi hatalmat. Norvégia meghódította Grönlandot és Izlandot, s 1319 és 1363 között Svédországgal, valamint 1380-tól Dániával perszonálunióban állt. Ezt követõen az ország történelme szorosan összefonódott a szomszédos skandináv államokéval.
1397 és 1814 közt Norvégia Dániával és Svédországgal együtt a Margit királynõ által 1397-ben létrehozott Kalmari Unió részét képezte. 1523-ban Svédország kivált az Unióból, így az felbomlott. Norvégia Dánia egyik tartománya lett, így Dánia királyai 1814-ig Norvégia uralkodói is voltak.
1814-ben a kieli békében Dánia lemondott Norvégiáról, így az ismét - 1905. június 7-ig - Svédországgal került perszonálunióba.
1905. november 18-án született meg az önálló Norvég Királyság.
A NATO-nak 1949 óta tagja az ország.
Telefonálás: NeoPhone telefonkártyával fülkébõl, vezetékes- és mobiltelefonról is 55 Ft-os percdíjjal lehet haza telefonálni Magyarországra.
Elektromosság: 220 V
Kultúra: A fiatal norvég állam tengeri nemzetként különösen jelentõs történelmi múltra tekinthet vissza. Norvégia négyszáz éven át Dánia része volt, ennek ellenére sikerült megõriznie saját markáns kulturális hagyományait, melyek a külföldrõl érkezõ hatásokkal együtt páratlan sokszínûséget eredményeztek. Ez nemcsak múzeumokban és képtárakban, hanem magán a norvég tájon is megfigyelhetõ.
A zene, az irodalom és a képzõmûvészet mellett a norvég kultúra alapvetõ eleme a hagyományos népviselet, norvég szóval bunad, melyet minden norvég büszkén ölt magára különleges alkalmakon, például esküvõkön, keresztelõkön és természetesen május 17-én, Norvégia nemzeti ünnepén.
Norvégia õslakói, a számik napjainkban kisebbséget alkotnak. Saját parlamentjük van és fõleg Észak-Norvégia Finnmark megyéjében élnek. A számik tradícionális megélhetési forrása a rénszarvastenyésztés, a vadászat és a halászat, de ma már egyre többeknek biztosít munkát a virágzó idegenforgalom is. Büszkék õsi örökségükre, járatosak a kézmûves mesterségekben és gyönyörû dísztárgyakat készítenek.
(Szerzõ: Norvég Turisztikai Tanács)
A tipikus norvég ételek a laks (grillezett lazac), a reker (garnélarák) és a torsk (tõkehal). Karácsonykor nagyon kedvelt a lutefisk (fõtt, aszpikos tõkehal). Kedvenc sajtjuk a barna színû, édeskés ízû geitost, ehhez szívesen fogyasztanak heringet. Alkoholt ne keressünk az országban, mert mint más skandináv országban itt sem könnyû hozzájutni.
Sportolási lehetõségek:
Mivel télen az egész országot belepi a hó és a jég, a sísportok, például a sífutás és a síugrás nagy népszerûségnek örvendenek Norvégiában. A jégkorcsolyázás is hasonlóan kedvelt sportág.

Fõbb látnivalók:
Osló a legrégibb skandináv fõváros, melyet Harald Hardrada 1050-ben alapított. A város 1624-ben leégett, teljesen újjá kellett építeni. Korábban Christianiának hívták, mai nevét 1925 óta viseli. Amit feltétlenül látni kell Oslóban, az az Akaershus Erõd és Kastély, amely ma a norvég Kitartás Múzeumának is helyet ad. Az épületben gyakran rendeznek színházi elõadásokat, koncerteket és táncfesztiválokat. A Vigeland Park természeti szépségével nyugodt környezetet biztosít a piknikelõ kirándulóknak, és helyet ad Gustav Vigeland szobrának és a Viegelandnak emléket állító Múzeumnak is. A Nemzeti Színház, amelynek különlegessége a rokokó elõtér, szintén a parkban található. A Munch Múzeumban Norvégia leghíresebb mûvészének 5000 darab képe és rajza van kiállítva. A mûvész leghíresebb képe viszont nem itt, hanem a Nemzeti Galériában tekinthetõ meg.
Risor Norvégia legfestõibb kis halászfaluja. A környéken lévõ kis szigeteket érdemes, az amúgy nem túl drága vízitaxikkal meglátogatni. A kicsi szigetek közül szépségével kiemelkedik Stangholmen, amelyen egy kis öreg épületben étterem és bár mûködik.
Bergen
Közép-Norvégia történelmi városa Bergen, amely kulturális légkörével igen kellemes turistacélpont, fõleg azoknak, akik a fjordok szépségeiben szeretnének gyönyörködni. Innen könnyedén megközelíthetõ az ország leghosszabb fjordja, a Sognefjord és a legmélyebb, a Hardangerfjord , valamint a Jostedalsbreen gleccser és a Geirangerfjord vízesései. Szintén nem messze található a felhõvel borított Tollveggen hegy , mely a hegymászók paradicsoma.
Tromso
Különleges, vidám hangulatával csalogatja a turistákat. Utcai zenészek, pubok, kulturális események színesítik a város turisztikai kínálatát. A Tromso Múzeum igen élethûen mutatja be a lappok életét és szokásait. Síelési lehetõség a mögötte elterülõ hegyekben van.
Jotunheimen Nemzeti Park
A Jotunheimen Nemzeti Park Norvégia legvadabb turisztikai célpontja. Sogndal és Lom városok között, Közép-Norvégiában helyezkedik el. Több mint 60 gleccserével, vízeséseivel, völgyeivel, mély tavaival valóban szemet gyönyörködtetõ látványt nyújt. Az ide vezetõ úton rengeteg szálláshely várja a kirándulókat.
Utazás megosztása: